Nuoren Mozartin kateissa ollut sävellys sai ensiesityksen

Wolfgang Amadeus Mozartin säveltämäksi arvioitu pianokappale, joka löytyi viime vuonna, on esitetty ensi kertaa. Tutkijat ovat jokseenkin varmoja, että sävellys on Mozartin lapsuudentyö, jonka hänen isänsä pani talteen omien sävellystensä oheen.

kulttuuri
Wolfgang Amadeus Mozartin lapsuudentyö esitettiin Salzburgissa eilen, 23. maaliskuuta 2012.
Wolfgang Amadeus Mozartin lapsuudentyö esitettiin Salzburgissa eilen, 23. maaliskuuta 2012.Wolfgang Lienbacher / ReproITMf / EPA

Perjantaina Mozartin kotitalossa Salzburgissa hänelle kuuluneella pianolla esitetyn kappaleen tekijäksi oli kirjoitettu italiaksi "Signore Giovane Wolfgango Mozart" eli "herra Wolfgang Mozart nuorempi". Sävellys löytyi monien muiden sävellysten joukosta 160-sivuisesta käsinkirjoitetusta nuottikirjasta innsbruckilaisen talon ullakolta. Kirja on päivätty vuodelle 1780.

Kirja paljastui yksityistalosta, kun sen ullakkoa alettiin tyhjentää. Kirja oli kuulunut paikallisen musiikin monitoimimiehen kauan sitten unohdettuun kokoelmaan, jossa oli sävellyksiä 1700-luvulta 1950-luvulle.

Musiikkitutkija Hildegard Hermann-Schneiderin mukaan kirjassa on useita Mozartin isän Leopoldin teoksia, mikä vahvistaa luottamusta myös Mozartin sävellyksen aitouteen. Isä viittasi poikaansa usein juuri Wolfgango-nimellä tallettaessaan hänen lapsuudentöitään.

11-vuotiaan Mozartin sonaattikokeilu?

Sävellysten analyysit osoittivat, että vuodelle 1780 päivätyssä kirjassa oli useita Salzburgin ja Wienien alueella tuohon aikaan kuuluisien säveltäjien töitä ja niiden joukossa The Allegro molto “Del Signore Giovane Wolfgango Mozart”.

Sävellystä ei ole kirjattu mihinkään Mozartin teosluetteloon. Tutkijoiden tiedossa on myös, että etenkin 1700-luvun jälkipuoliskolla tehtailtiin myös väärennöksiä, jotka pantiin Mozartin nimiin. Tällä kertaa siitä ei kuitenkaan ole kyse, tutkijat arvelevat perusteellisen selvitystyönsä pohjalta.

He pitävät todennäköisimpänä, että Mozart teki sävellyksensä noin 11-vuotiaana. Se vaikuttaa jopa aivan ensimmäiseltä yritykseltä sonaattitekniikan hallinnassa, tutkijat sanovat.

Koko ullakolta löytynyt kokoelma on nykyisin Grünes Haus (siirryt toiseen palveluun) -museossa Reuttessa Itävallassa.

Lähteet: AP, Yle Uutiset