1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjä uudistaa Itämeren-laivastoa

Venäjän armeijan mittavat uudistukset ovat alkaneet ulottua myös Itämeren-laivastoon. Laivasto on jo saanut käyttöönsä uusia aluksia sekä aseistusta, ja lisää on tulossa. Hankinnat ovat Venäjän vastaus Puolaan tulevalle Yhdysvaltojen ohjuspuolustusjärjestelmälle.

Ulkomaat
Ohjusfregatti laiturissa.
Ohjusfregatti Jaroslav Mudrij on Venäjän laivaston uusinta kalustoa.Yle
Ohjusfregatti laiturissa.
Venäjän armeijan suuruudistus on alkanut ulottua myös Itämeren laivastoon. Laivasto on saanut käyttöönsä uusia aluksia sekä aseistusta ja lisää on tulossa.

Ohjusfregatti Jaroslav Mudrij valmistautuu lähtemään Itämerelle. Pari vuotta sitten Baltijskin laivastotukikohtaan sijoitettu alus edustaa luokassaan Venäjän uusinta aluskalustoa.

- On suuri kunnia palvella tällaisessa aluksessa, sanoo aluksen kapteeni Aleksei Suglobov. Ohjuslaiva pystyy taistelemaan veden alla ja päällä sekä ilmassa olevia kohteita vastaan.

Itämeren laivasto uudistuu maan laivastoista viimeisenä. Ensin on vahvistettu laivastoja pohjoisessa, Tyynellämerellä ja Mustallamerellä. Nyt maan länsiosan ilmapuolustusjärjestelmän etuvartiota varustetaan vastaamaan Yhdysvaltojen valmistelemaan ohjuspuolustusjärjstelmään.

- Mille tahansa laivastolle kaluston uusiminen on välttämätöntä, selittää kapteeni Aleksei Suglobov. Rantavedessä kyljellään makaavien alusten rinnalle onkin jo saatu uusia tykkiveneitä ja uuden sarjan Boiki- ja Stoiki -monitoimiveneitä on tilauksessa.

- Itämeren-laivasto on kohta koko maan nykyaikaisin, kehuu Suglobov.

Venäjän armeijan 500 miljardin euron uudistusohjelma on raivannut Kaliningradin alueelta pois vanhaa kalustoa ja supistanut joukkoja sekä tuonut tilalle uusia varusteita mm laivaston alaiseen merijalkaväkiprikaatiin.

Käytössä ovat nyt muun muassa uusimmat Kalashnikovit, tankit ja vaatteet. Uusi ennakkovaroitustutka on valmis seuraamaan lännen touhuja ja uusi ohjuspuolustusjärjestelmä S-400 on koekäytetty. Triumf -ohjusten toimituksista on juuri sovittu. Sen sijaan uusien Iskander-ohjusten sijoittamisesta Kaliningradiin ei vielä ole päätetty.

- Hyvä, kun laivasto kehittyy, sanoo paikallinen asukas Maksim Kuzhnetsov. Puolan ja Liettuan väliin puristunut Venäjän yksinäinen saareke elää pitkälti juuri laivaston varassa.

- Presidentti on huolehtinut siitä, että laivastossa palkatkin nousevat, sanoo upseerin tyttöystävä Julia Karpova. Jo 40 prosenttia sotilaista on sopimuspalkkaisia. Vain harva on täällä huolestunut lähitienoon kiihtyvästä varustelusta.

- Jos amerikkalaiset suuntaavat ohjuksia meitä vastaan niin onhan meidän vastattava siihen, toteaa Maksim Kuzhnetsov ykskantaan.

Lähteet: Yle Uutistet / Marja Manninen.

Lue seuraavaksi