Avun vieminen Somaliaan takkuaa

Humanitaarisen avun saanti Somaliaan on yhä hankalaa, vaikka islamistinen al-Shabaab -liike on joutunut vetäytymään viime kuukausina Mogadishusta ja muista hallinnassaan pitämistään kaupungeista. YK totesi helmikuussa Somaliassa kuusi kuukautta kestäneen nälänhädän päättyneen. Kuitenkin kolmasosa somalialaisista tarvitsee yhä ruoka-apua.

Ulkomaat
Turkana-heimoon kuuluva pikkupoika äitinsä kanssa kuvattuna Kakuman pakolaisleirin lähistöllä 8. elokuuta 2011.
Turkana-heimoon kuuluva pikkupoika äitinsä kanssa kuvattuna Kakuman pakolaisleirin lähistöllä 8. elokuuta 2011.Dai Kurokawa / EPA

Suomen kehitysministeri Heidi Hautala (vihr.) lentää launtaina Keniaan ja käy tutustumassa muun muassa Kakuman-pakolaisleiriin, jossa on noin 50 000 somalialaista, etiopialaista ja sudanilaista pakolaista.

Helmikuun alussa kuultiin hyviä uutisia Somaliasta, kun YK alensi Somalian luokituksen nälänhädästä humanitaariseksi kriisiksi. Kenian Nairobissa työskentelevän Suomen Punaisen Ristin Itä-Afrikan alue-edustajan Pete Salmelan mukaan tilanne on kuitenkin vaikea, vaikka nälänhätä on helpottanut.

Afrikan unionin rauhanturvajoukot ovat arvioineet islamistisen al-Shabaab -liikkeen joukkojen olevan ahdingossa. Uutiset antavat Salmelan mielestä kuitenkin helposti liian positiivisen kuvan maan tilanteesta. Konfliktit vaikeuttavat yhä edelleen avun vientiä Somaliaan.

- Uutisointi on vähän pettävää siinä mielessä, että sotilaspoliittinen tilanne on vaikeuttanut humanitääristä tilannetta tavattoman paljon. Ihmiset joutuvat pakenemaan maan sisällä paikasta toiseen hyvin usein sen takia, että sotilasjoukot metsästävät Al- Shabaabia ja aseellista oppositiosta.

Suurin ongelma on siis edelleen humanitaarisen avun saanti levottomille alueille. Salmelan mukaan Somaliasta tulee aika ajoin pakolaisia Keniaan, mutta varsinaista pakolaisvirtaa ei naapurimaahan ole. Myös takaisinmenijöitä on ollut jonkun verran.

Somaliassa on tarkoitus korvata seitsemän vuotta toiminut väliaikaishallinto elokuuhun mennessä uudella parlamentilla ja hallituksella.

Lähteet: Yle Uutiset