Kazakstan suuttui: Borat-hymni kultamitalistille

Kazakstan vaatii tutkintaa väärän kansallislaulun soittamisesta kultamitalistilleen ampumakisoissa. Voittajalle Maria Dmitrienkolle soitettiin palkintotilaisuudessa kansallislaulun sijaan pilahymni, joka esitettiin alun perin suositussa Borat-elokuvassa.

Ulkomaat

Vuoden 2006 komediassa Kazakstan kuvattiin takapajuiseksi ja rappeutuneeksi maaksi. Pilakansallislaulun mukaan Kazakstanissa keksittiin vyöt ja toffee, ja Kazakstan on kaikkien kansojen paitsi Uzbekistanin ystävä.

Kazakstanin ulkoministeriö on kuvannut Kuwaitin ampumakisojen välikohtausta skandaaliksi ja peräänkuuluttanut perusteellista selvitystä. Kazakstanin joukkuevalmentajan mukaan järjestäjät olivat löytäneet kansallislaulun internetistä, mutta eivät tienneet sen olevan pilaversio.

Kultamitalisti Maria Dmitrienko on silminnähden tympääntynyt palkintokorokkeella juhlahetkensä vesityttyä. Uutistoimisto Itar-Tassin tietojen mukaan Aasian ampumaurheiluliitto on pyytänyt anteeksi Kazakstanin ampumajoukkueelta.

Uutistoimisto Ria Novostin mukaan pari viikkoa aiemmin Kazakstanissa soitettiin vahingossa Ricky Martinin pirteä latinorenkutus Livin' La Vida Loca kansallishymnin tilalla. Paikallishallinnon johtaja oli juuri pyytänyt hiihtotapahtuman yleisöä hiljentymään kansallislaulun ajaksi.

Lähteet: Yle Uutiset, AP