Metropolia teki taas huiman voiton

Suomen suurinta ammattikorkeakoulua pyörittävä Metropolia Oy teki reilusti voittoa kolmatta vuotta peräkkäin. Viime vuoden voitto yltänee noin viiteen miljoonaan euroon. Voitoista huolimatta muun muassa konetekniikan opetuksesta aiotaan säästää.

Kotimaa
Metropolian kyltti polkupyöräparkin vieressä.
Yle

- Tietojemme mukaan Metropolian viime vuoden voitto on noin viisi miljoonaa euroa. Samaan aikaan ainakin konetekniikan opetuksesta aiotaan säästää kymmenen prosenttia. Palkkasäästöt kohdistuvat etenkin lähiopetukseen, Uudenmaan insinööriopiskelijoiden puheenjohtaja Ville Kurki toteaa Yle Uutisille.

Metropolia-ammattikorkeakoulun noin 16 000 opiskelijasta puolet opiskelee insinööreiksi. Heistä noin 3 000 on Uudenmaan insinööriopiskelijoiden UIO:n jäseniä.

- Se ei paljon opiskelijan arjessa näy, että yhtiö tekee voittoa. Se näkyy lähinnä leikkauksina. Etenkin konetekniikassa ja teollisen tuotannon klusterissa on suuria ongelmia.

Kurjen mukaan opetustoimesta leikkaaminen on myös ristiriidassa virallisten tavoitteiden kanssa. Koulun strategia on olla Suomen paras työ- ja opiskelupaikka.

- Rahoilla tulisi palkata uusia opettajia ja lisätä lähiopetusta. Jos tällä linjalla jatketaan, oppimistulokset heikkenevät.

Kuitunen: Viime vuosi voitollinen

Metropolia-yhtiön hallituksen puheenjohtaja Henri Kuitunen puolustaa rahankäyttöä.

- Viime vuosi oli selvästi voitollinen, mikä on hyvä asia. Positiivinen tulos ja vahva tase mahdollistaa toiminnan kehittämisen. Koko ammattikorkeakoulukentän rahoitus on isojen haasteiden edessä. Olemme satsanneet opetustoimeen keskimääräistä enemmän.

Insinööriopiskelijat pelkäävät voittojen valuvan opetuksen ja nykyisten kampusten ehostamisen sijaan muun muassa uuden Myllypuron kampuksen rakentamiseen.

- Kysymykseen ei vielä pysty antamaan vastausta, koska Metropolian toimitilaratkaisut ovat myöhässä ja kiinteistöjen omistuspohja on auki, Kuitunen sanoo.

Metropolia-yhtiö on tehnyt voittoa yhteensä noin 11 miljoonaa euroa vuosina 2009-2010. Yhtiön viime vuoden tilinpäätös julkistetaan 30. maaliskuuta.

Lähteet: Yle Uutiset / Petri Manssila