Pieni piiri äänesti Hongkongissa

Hongkongissa on sunnuntaina valittu hallintoalueen pää. Varsinaisesta kansanvaalista ei kuitenkaan voi puhua, sillä seitsemän miljoonan asukkaan kaupungissa äänioikeus on 1 200:lla.

Ulkomaat
Leung Chun-ying juhli vaalivoittoaan 25. maaliskuuta 2012.
Leung Chun-ying juhli vaalivoittoaan 25. maaliskuuta 2012.Reuters-TV.

Aamulla Suomen aikaa valmistuneessa ääntenlaskennassa vaalit on voittanut Leung Chun-ying, 689 äänellä. Häntä kuvataan Kiinan hallinnolle lojaaliksi Sudeksi - liikanimi tulee tiukasta ja saalistuksenomaisesta johtajatyylistä.

Tuhannet äänioikeudettomat olivat jalkautuneet äänestyspaikalle ilmaisemaan tyytymättömyyttään vaalijärjestelmään. Vanhastaan Britannian hallitsema siirtomaa Hongkong palasi Kiinan vallan alle vuonna 1997, mutta nauttii korkeasta autonomiasta ja vapauksista.

Myrkyllinen vaaliasetelma

Vaalikampanjointia on pidetty nykyisen Hongkongin lyhyen historian likaisimpana. Kärkiehdokkaat olivat etukäteen Leung sekä Henry Tang, jota lokasivat väitteet bisneskaupungin pohatoilta vastaanotetuista lahjuksista. Leungia puolestaan riivaavat huhut salaisesta jäsenyydestä Kiinan kommunistipuolueeseen.

Toiseksi ääntenlaskennassa yltänyt Tang sai lopulta 285 ääntä.

Myös vaalikampanjoiden loanheitto tympäännytti tavallisia hongkongilaisia. Televisioidussa ääntenlaskennassa protestoijien möykkä kuului lähetyspaikalle asti, mutta muutoin mielenosoitus sujui rauhanomaisesti.

Lähteet: Reuters, AFP, Yle Uutiset