1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Professori: Oma ydinjäteluola ei kaataisi Fennovoiman ydinvoimahanketta

Energiayhtiö Fennovoima ja ydinjäteyhtiö Posiva riitelevät asiantuntijan mukaan turhaan ydinjätteiden loppusijoittamisesta. Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa tehtyjen alustavien laskelmien mukaan Fennovoima maksaisi ydinvoimalansa tuotoilla nopeasti oman jäteluolan rakentamisen. Fennovoima haluaisi jätteensä Posivan luolaan Olkiluotoon, mitä Posiva jyrkästi vastustaa.

Kotimaan uutiset
Työkone ja rakennusmies luolassa.
Posiva louhii parhaillaan ydinjätteen loppusijoituspaikkaa, Onkaloksi nimettyä luolastoa, Eurajoen Olkiluodon peruskallioon.Yle
Työkone ja rakennusmies luolassa.
Energiayhtiö Fennovoima ja ydinjäteyhtiö Posiva riitelevät asiantuntijan mukaan turhaan ydinjätteiden loppusijoittamisesta. Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa tehtyjen alustavien laskelmien mukaan Fennovoima maksaisi ydinvoimalansa tuotoilla nopeasti oman jäteluolan rakentamisen.

Ydinjäteyhtiö Posiva louhii tunneleita Eurajoen Olkiluodon peruskallioon täyttä häkää. Yhtiö valmistautuu jättämään tänä vuonna rakentamislupahakemuksen käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitokselle.

Ydinjätehautaan päätyvät tulevaisuudessa Posivan omistajien eli Teollisuuden Voiman ja Fortumin laitosten käytetty polttoaine. Kilpaileva Fennovoima tahtoisi suunnitteilla olevan voimalansa jätteet samaan paikkaan. Ei mahdu, toistelee Posiva.

Parivuotinen kiista huipentui siihen, että hallitus määräsi osapuolet selvittämään yhdessä, sopivatko kaikkien jätteet Olkiluotoon. Energiaprofessorin mukaan taloudellisesta ja teknisestä näkökulmasta katsottuna kärpäsestä on tehty härkänen.

- Sinänsä mitättömästä asiasta on saatu paljon porua aikaiseksi ja vieläpä maan hallitus puuttumaan asiaan voimakkaalla mahtikäskyllä. Periaatteessa kyse on kuitenkin asiasta, joka pitäisi energiateknisessä liiketoiminnassa pystyä jokaisen hoitamaan ihan itse, sanoo energiatekniikan professori Esa Vakkilainen, Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta (LUT).

Fennovoima haluaa säästää

Säteilyturvakeskuksen mukaan Suomessa on useita paikkoja, jonne Fennovoima voisi suunnitella ja rakentaa oman loppusijoitusluolansa. Fennovoima kuitenkin yrittää saada jätteensä yhteisluolaan, sillä se säästäisi yhtiöltä rahaa ja vaivaa.

LUT:ssa tehtyjen alustavien laskelmien mukaan nyt riidellään ydinvoimainvestoinnin mittakaavassa pikkurahoista.

Oma loppusijoitusluola maksaisi Fennovoimalle arviolta 1,3 miljardia euroa. Yhteinen hauta toisi säästöä 200 - 300 miljoonaa euroa.

Raha voi kuulostaa isolta, mutta se on olematon summa ydinvoimalainvestoinnissa. Fennovoiman laitos tuottaa valmistuessaan noin 600 miljoonaa euroa vuodessa.

-Tulevaisuudessa (Fennovoima) myy ehkä sähköä vielä kalliimmalla sähkön hinnan noustessa. Ja nyt keskustelemme 200 miljoonan euron säästöstä, niin sehän tarkoittaisi käytännössä sitä, että laitos tulisi maksettua puoli vuotta myöhemmin kuin jos kustannusta ei jouduttaisi maksamaan, Vakkilainen kertoo.

Vakkilainen arvioi kollegoittensa kanssa tekemien laskelmien perusteella, että Fennovoima rakennuttaisi oman ydinjäteluolansa parin vuoden sähköntuotannolla.

Voimalahankkeen kannattavuus ei juuri heikkenisi, sillä ydinvoimala takoo rahaa vähintään 60 vuotta. Voimalaitos maksaa itsensä takaisin 20 vuodessa, joten aikaa voiton tekemiseen jää 40 vuotta.

"Pyytäkää tarjous Posivalta"

Vakkilaisen mielestä ainoa realistinen vaihtoehto on, että Fennovoima tilaa Posivalta markkinahintaan oman luolan.

- Jos olisin Fennovoima, pyytäisin Posivalta tarjousta, että mitäs jos hoitaisitte johonkin sopivaan paikkaan Suomessa tällaisen samanlaisen luolan, sanoo Vakkilainen.

Fennovoima kieltäytyi kahdesti kommentoimasta Lappeenrannassa tehtyjä laskelmia. Myös Posiva pysyy vaiti. Osapuolet kertovat odottavansa loppuvuodesta julkaistavaa ydinjätetyöryhmän raporttia. Siitä pitäisi selvitä, rakennetaanko Suomeen yksi vai kaksi ydinjäteluolaa.

Lähteet: Yle Uutiset / Antti Koistinen

Lue seuraavaksi