1. yle.fi
  2. Uutiset

Uusi tutkimus kyseenalaistaa Kuun alkuperän

Vakiintunut teoria Kuun alkuperästä onkin väärä, epäilevät kuukiviä analysoineet tutkijat. Kuun on oletettu syntyneen 4,5 miljardia vuotta sitten, kun Marsin kokoinen murikka tömähti vasta muotoutumassa olleeseen Maahan. Uusi kemiallinen tutkimus sanoo toista.

tiede
Pakkasyön kuu
Pakkasyönä kuukin näkyy hyvinSina Puukko

Chicagon yliopistossa Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan Kuun titaani-isotooppien suhde on sama kuin Maan kuorikerroksen alla olevassa manttelissa. Jos Kuun olisi irrottanut Maasta meteoriitti, myös sen isotooppien pitäisi näkyä tuloksissa. Kuun massan on arveltu olevan 40-prosenttisesti meteoriitista peräisin.

Junjun Zhangin tutkijaryhmän havainnot eivät ole ensimmäinen epäilyksen siemen vanhaa teoriaa vastaan. Jo pitkään on tiedetty, että Kuun happi-isotooppien suhde on Maan manttelin kaltainen.

Sitä on kuitenkin selitetty hapen höyrystymisellä, minkä takia sekä Maa että Kuu olisivat törmäyksessä saaneet saman määrän isotooppeja. Titaani ei höyrysty läheskään samalla tavoin.

Tutkijat pohtivat nyt, mahtoiko törmääjä ollakin luultua isompi. Radaltaan karannut keskeneräinen planeetta, jonka massa olisi ollut kaksi kertaa Marsin kokoinen, olisi voinut muuttaa myös Maan isotooppirakennetta. Se selittäisi Maan ja Kuun samanlaisuuden.

Tutkimus on julkaistu Nature Geoscience -lehdessä.

Lähteet: Yle Uutiset

Lue seuraavaksi