Kuntaliitto: Valtionosuuksien leikkaukset ajavat veronkorotuspaineisiin

Kuntaliiton mukaan kunnat joutuvat nostamaan hallituksen tähän asti tekemien leikkausten takia kunnallisveroa keskimäärin reilun yhden prosenttiyksikön. Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen sanoo korotuspaineiden olevan suurimpia syrjäisissä kunnissa.

Kotimaa
Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen.
Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen oli Aamu-tv:n vieraana maanantaina.YLE

Varatoimitusjohtaja Timo Kietäväisen mukaan valtionosuuksien leikkaaminen ajaa osaa kunnista pakkoliitoksiin.

- Kyllä sillä varmasti tämän tyyppinenkin vaikutus on, koska tämä leikkaushan kohdistuu kovimmin niihin kuntiin joissa on alhainen tulopohja, ne ovat niitä syrjäisten alueiden kuntia.

Hän ei kuitenkaan usko, että leikkaukset vaikuttaisivat kovinkaan paljon kaupunkien kehyskuntien liitoshalukkuuteen.

Hallitus on laskenut, että kuntien valtionosuudet vähenisivät noin 260 miljoonaa euroa. Kuntaliiton laskelmien mukaan leikkaukset olisivat kuitenkin yli 1,1 miljardia euroa.

- Pohjalla on jo hallitusneuvottelujen yhteydessä päätetty 631 miljoonaa euroa. Sen päälle tulee asteittain valtionosuuksien uudet leikkaukset 520 miljoonaa euroa.

Kietäväisen mukaan tämä tarkoittaa sitä, että kunnallisveroa joudutaan nostamaan keskimäärin vähän yli yhden tuloveroprosenttiyksikön, jotta leikkaus voidaan kompensoida. Hän uskoo, että korotuspaineiden edessä on useita kuntia.

- Tämä on keskimääräinen luku. Eli ne kunnat, joissa alhainen verotettava tulo, niin ne joutuvat korottamaan enemmän.

Kuntien velkaantuminen kiihtyy

Timo Kietäväinen muistuttaa, että valtion leikkaukset vaikuttavat kunnallisveron noston lisäksi myös palveluihin ja kuntien velkaantumisen kiihtymiseen.

- Uskon, että tämä tulee näkymään palveluiden laadussa. Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat yli puolet kuntien menoista. On täysin selvää, että ei leikkauksia ja säästöjä palveluissa voi tehdä ilman, että ne vaikuttavat sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Hän uskoo, että säästöt vaikuttavat myös opetuksen ryhmäkokoihin.

Lähteet: Yle Uutiset