Allergiaviikko - vähennä tuoksujen tupsuttelua

Lähes puolet suomalaisista kärsii jonkinasteisista allergioista. Tänään alkavalla allergiaviikolla kehotetaan ottamaan herkkä lähimmäinen huomioon.

allergia
Atooppinen iho kutisee kuivalla talvikelillä.
Yle

Osa allergikoista on vakavasti allergisia ja osa on herkkiä hetkellisesti. Allergia on myös sosiaalinen rajoite, joka vaikuttaa esimerkiksi matkustamiseen ja harrastuksiin.

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista allergiaviikkoa. Keski-Suomessa viikon aikana järjestetään tilaisuuksia, joissa keskustellaan allergian hoidosta ja vaikutuksesta elämään.

Kevät tuo mukanaan aurinkoiset päivät, jotka helpottavat monien ihoallergikkojen oloa. Esimerkiksi atooppisesta ihottumasta kärsivien allergia yleensä hellitää ainakin hiukan.

- Auringonvalon lisääntyminen on hyvä asia, jota kaikki atoopikot odottavat. Atoopikko kuitenkin elää ympäri vuoden vähän hankalasti: aina löytyy joku tekijä, joka rasittaa ihoa, kertoo Ari Jäntti Keski-Suomen Atopiayhdistyksestä.

Vältä hajusteita

Atooppinen ihottuma on perinnöllinen taipumus altistua ympäristöallergeeneille. Siihen liittyy ihottumaa, allergista nuhaa ja silmätulehdusta. Atooppisen allergian hoito vaatii totuttelua.

- Oma ihottumani puhkesi aikuisiällä. Meni useampi vuosi ennen kuin sen kanssa tuli sinuiksi. Sama hoito ei käy kaikille, kortisoni puree useimmilla, mutta joillekin tulee esimerkiksi lääkeaineallergioita, Jäntti muistelee.

Allergiaviikolla kehotetaan ottamaan herkät läheiset huomioon. Voimakkaat hajusteet julkisissa tiloissa voivat tehdä allergikolle tukalan olon. Esimerkiksi sairaaloissa on kuitenkin jo kylttejä, joilla ohjeistetaan välttämään voimakkaita hajuvesiä.

- Itselläni on juuri tämä herkkyys hajusteille. Kyllä ennaltaehkäisevä lääke on otettava aina kotoa lähtiessä, varsinkin jos aikoo ravintolaan tai teatteriin. Oireita tuntuu jo kaupan hajuvesiosaston ohi kävellessä, Ari Jäntti kertoo.

Lähteet: Yle Keski-Suomi