1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Rasvainen raakamaito maistuu suomalaisille

Lähiruoan suosio on lisännyt myös niin sanotun tinkimaidon, eli käsittelemättömän lehmänmaidon kysyntää. Nykyisin tinkimaitoa saa jo lähikaupan hyllystä.

Kuva: Yle

Aitous on tinkimaidon valtti. Sitä ei pastöroida eikä homogenoida, vaan nautitaan jäähdytettynä. Raakamaidon myyminen tarkoittaa maatilalle erityistä huolellisuutta puhtaudessa ja kylmäketjun säilymisessä tuotantotilalta aina maidon ostajan jääkaappiin asti.

- Lypsyhygieniaan täytyy kiinnittää erityistä huomiota. Esimerkiksi lehmät utareet pidetään puhtaina, ettei sieltä pääse likaa maitoon, sanoo maatalousyrittäjä Kimmo Pitkänen muhoslaisesta Koivulan kotijuustolasta.

Koivulan kotijuustolassa pakataan yli neliprosenttista tinkimaitoa tällä hetkellä 350 litraa viikossa. Määrä on tasaisesti kasvanut.

- No kyllä se on varmasti tämän lähiruokabuumi joka on tällä hetkellä voimakkaasti pinnalla. Tinkimaidostahan on paljon puhuttu julkisuudessa ja todella ihmiset osaavat sitä kysellä, toteaa Koivulan kotijuustolan perustaja Aarre Pitkänen.

Isot meijerit trendien hermolla

Esimerkiksi Valion Oulun meijeri tuo valtakunnallisille markkinoille oman rasvaisen vanhan ajan maitonsa toukokuussa. Maito ainoastaan pastöroidaan meijerissä. Suuri meijeri pystyy tarvittaessa nopeasti reagoimaan muuttuviin ruokatrendeihin.

- Tässähän on selvästi käynyt niin, että tällaisesta rasvattomasta linjasta joka oli monta vuotta, ollaan siirrytty tällaseen rasvaisempaan. Sanoisin, että vanhanajan maidosta tulee valmistusmielessä lähes helpoin tuotteemme, sanoo Valion Oulun meijerin tehtaanjohtaja Martti Kimpimäki.

Raakamaito maistuu myös tuottajalle.

- Joka aamu kun tulen aamulypsyltä, menee sitä melkein puoli litraa puuron kanssa. Olen sitä uudelleen opetellut juomaan vuosi sitten. Se jotenkin vaan maistuu niin hyvälle, Kimmo Pitkänen makustelee.