Pappi: Pudasjärveltä käännytetty päätyi vankilaan Angolassa

Viikonloppuna Pudasjärveltä käännytetty angolalainen Antonio Dalas on joutunut suoraan vankilaan Angolassa, kertoo Raahen rovastikunnan lääninrovasti Erkki Piri. Turvapaikkaa hakenut Dalas vietiin putkaan Ouluun torstaina ja käännytettiin pikavauhtia. Hän ehti asua Suomessa kolme vuotta.

Kotimaa

- Hänet vietiin suoraan Angolaan ja hän on siellä vankilassa. Hän soitti ystävälleen Suomeen sunnuntaina. Eniten ihmetyttää, ettei hän saanut ottaa yhteytä ystäviinsä Oulussa ja matkalla Angolaan. Häntä kuljetettiin salaa kuin kansainvälistä suurta rikollista, Piri toteaa.

Piri ei tiedä, miksi Dalas on vankilassa. Pudasjärvellä pohditaan nyt kiivaasti, miten hänet saataisiin takaisin Suomeen.

- Nyt selvitämme, saadaanko hänen paperit kuntoon, jotta hän pääsisi takaisin Suomeen opiskelemaan. Myös piispa ja sisäministeri ovat paneutuneet asiaan.

Antonio Dalasin tueksi on perustettu sivut yhteisöpalvelu Facebookiin. Tukijoita on ilmaantunut viikonlopun aikana satoja.

Facebook-sivulla Dalasin kerrotaan olevan kotoisin Cabindan maakunnasta, jossa sissiryhmät ajavat maakunnan itsenäistymistä. Sivulla väitetään, että Angolaan palaavia cabindalaisia kohdellaan huonosti.

Piri jatkaa viranomaisten, etenkin Maahanmuuttoviraston, arvostelua. Jos Dalasilla olisi esimerkiksi rikollinen tausta, se olisi jo tullut esiin.

- Hän on opiskellut vuoden kristillisessä opistossa ja ollut siellä asiantuntijoiden käsissä. Hänestä on erittäin positiivinen lausunto.

Poliisi: Dalas käännytettiin

Oulun apulaispoliisipäällikkö Johanna Kiviniemi kertoo, että Antonio Dalasin tapauksessa kyse on käännytyksestä. Muutoin hän ei halua kommentoida tapausta.

- Yleensä käännytettävät lähtevät vapaaehtoisesti, mutta joskus joudutaan turvautumaan säilöönottoon.

Viime vuonna Suomesta käännytettiin yli 160 turvapaikanhakijaa.

Maahanmuuttovirasto korostaa, että käännytysten ja karkotusten toteutustavasta päättää poliisi. Käännytysten taustalla on yleensä oleskeluluvan evääminen. Lupaprosessi voi viedä vuosia.

Karkottamisen taustalla ovat yleensä rikokset tai oleskeluluvalle ei tule jatkoa, sanoo Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön tulosaluejohtaja Juha Similä.

Turvapaikanhakijoille oikeudellista apua tarjoava Pakolaisneuvonta ei halua ottaa kantaa Maahanmuuttoviraston ja poliisin toimintatapoihin.

Lähteet: Yle Uutiset / Petri Manssila