"Suomi joutui sijaiskärsijäksi Uuden-Seelannin sisäpolitiikassa"

Suomi on joutunut sijaiskärsijäksi Uuden-Seelannin hallituksen ja opposition välisessä sanasodassa, sanoo ministerineuvos Juha Parikka Suomen Canberran-suurlähetystöstä. Parikka sanoo olleensa yhteydessä Uuteen-Seelantiin liikenneministeri Gerry Brownleen puheen takia.

Ulkomaat
Gerry Brownlee.
Gerry Brownlee.Stringer / EPA

Liikenneministeri Gerry Brownlee käytti melko värikästä kieltä Uuden-Seelannin parlamentissa verratessaan Suomea kotimaahansa.

Brownleen mukaan Suomella on "pahempi työttömyys kuin meillä, pienempi talouskasvu kuin meillä, se pystyy vaivoin ruokkimaan siellä asuvat ihmiset, siellä on hirveät murhaluvut, kansaa ei juuri kouluteta ja naisia ei kunnioiteta".

Ministerineuvos Juha Parikka sanoo Yle Uutisille olleensa puhelimitse yhteydessä Uuden-Seelannin ulkoministeriön virkamiehiin ja pyytänyt selvitystä puheesta. Uudessa-Seelannin ulkoministeriö selvittää puheita ja on myös välittänyt eteenpäin tietoa siitä, miten voimakkaasti asiaan on Suomessa reagoitu.

Parikan mukaan ulkoministeriö piti selkkausta "erittäin valitettavana".

- Toisin kuin joissain Suomen tiedotusvälineissä on sanottu, mitään noottia emme ole jättäneet. Suurlähetystö ei voi noottia edes jättää ilman ulkoministeriön päätöstä, Parikka oikaisee.

Poliittinen kieli erilainen

Parikka korostaa, että Brownleen puhe on nähtävä osana heidän omaa poliittista kulttuuriaan. Uuden-Seelannin parlamentissa käytetään koko lailla erilaista kieltä kuin Suomen poliittisessa elämässä on totuttu.

- Kieli on hyvin värikästä. Siellä annetaan paukkua kunnolla ja herjoja lentää, Parikka kuvailee.

- Suomi joutui sijaiskärsijäksi opposition ja hallituksen välillä, hän jatkaa.

Brownlee ihmettelee puheessaan sitä, kuinka opposition kansanedustaja Derek Shearer on nostanut esikuvakseen Suomen entisen pääministerin Esko Ahon. Brownlee irvailee, kuinka työväenpuolueen esikuvana on "oikeistolainen poliitikko".

Ministeri myös oikeassa

Parikka kuitenkin sanoo, että osassa Brownleen puhetta oli myös perää.

Puheensa alussa ministeri vertailee Suomea ja Uutta-Seelantia tilastollisesti. Näissä vertailuissa Suomi todella häviää Uudelle-Seelannille. Suomessa on muun muassa korkeampi työttömyys kuin Uudessa-Seelannissa, korkeammat henkirikosluvut kuin Uudessa-Seelannissa sekä korkeampi inflaatio ja pienempi talouskasvu kuin Uudessa-Seelannissa, kuten Brownlee mainitsee.

Huomio kuitenkin keskittyi Brownleen puheen loppupuolella esittämään letkautukseen. Brownlee on itse sanonut jälkeenpäin puheensa olleen satiiria, jossa on totuutta pohjalla.

Lähteet: Yle Uutiset / Marika Kataja-Lian