1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koululaiset

Uusi puhelinpalvelu lapsille: Seksi askarruttaa jo alakoululaisia

Porin seurakunnat on avannut koululaislle uuden tukipalvelun, NettiTUPUn. NettiTUPU tarjoaa 1.-9. -luokkalaisille mahdollisuuden chattailla reaaliajassa nuorisotyön ammattilaisten kanssa. Koululaiset haluavat keskustella mm. kaverisuhteista, yksinäisyydestä ja seksistä.

Kuva: Tiina Jutila / Yle

Porissa NettiTUPU avattiin helmikuussa.

- Se on tavallaan sisar viime vuonna aloittaneelle TekstariTUPUlle. Netissä koululaisilla on mahdollisuus keskustella reaaliajassa aikuisen kanssa. Sinne voi myös jättää kysymyksiä, sanoo erityisnuoristyönohjaaja Maija Hannonen.

Hannosen mukaan koululaisten kysymykset koskevat mm. kaverisuhteita, kiusaamista, ihastumisia ja yksinäisyyttä. Myös seksuaalinen pahoinvointi tulee esiin jo 12 -vuotiaiden yhteydenotoissa.

- Nuoret miettivät esimerkiksi, koska seksi pitäisi aloittaa. Kovin paljon pohditaan sitä, mitä pitäisi tehdä. Paljon kysymyksiä ja paljon epävarmuutta.

NettiTUPU ja TekstariTUPU ovat saaneet koululaislta myönteistä palautetta.

- Koululaiset kokevat myönteisenä sen, että saavat kysyä asioita anonyymisti. Tietämättömyyttä hävetään. Meiltä saatetaan esimerkiksi kysyä jonkun sanan merkitystä, kun ei muilta kehdata kysyä.

Nuoriaa ohjataan myös tarvittaessa eteenpäin.

- Olemme tavallaan ensiapupiste.