Sosiaalisia tilanteita pelkäävä jättää koulun

Rohkea esiintyjä pärjää nuorten maailmassa, mutta ujo ja arka saattaa jäädä vaille ymmärrystä. Tutkimusten mukaan sosiaalisia tilanteita pelkäävien nuorten riski syrjäytyä on erityisen suuri. Tamperelaispsykiatri penää opettajilta ymmärrystä.

Tutkijoiden arvioiden mukaan sosiaalisten tilanteiden pelko horjuttaa joka kymmenennen nuoren mielenterveyttä. Kyseessä on kolmanneksi yleisin mielenterveysongelma depressio- ja päihdehäiriöiden jälkeen.

Arka lapsi saattaa selvitä vielä alakoulun ajan turvallisessa pienessä luokkaryhmässä, mutta ongelmat puhkeavat toden teolla teini-iässä kun koulu vaihtuu, sanoo nuoria hoitava tamperelaispsykiatri Juha-Matti Väänänen.

- Yläkoulussa pienikin takaisku saattaa laukaista jännityksen ja pelon esiintymistilanteita kohtaan. Ongelmaa pahentavat fyysiset oireet: vapina, sydämentykytys, änkytys ja pyörrytyksen tunne. Pikku hiljaa sitä alkaa pelätä kaikkea mahdollista, mikä voi mennä pieleen, Väänänen kuvailee.

Koulunkäynti ei saa olla esitelmästä kiinni

Sosiaalisia tilanteita pelkäävä nuori jättää muita helpommin koulunkäynnin kesken peruskoulun päättyessä. Ylilääkäri Juha-Matti Väänänen toivoo ammattilaisilta ymmärrystä aralle oppilaalle.

- Opettajille tarvittaisiin lisää koulutusta, jotta ongelma opittaisiin tunnistamaan. Lisäksi tarvitaan selkeät pelisäännöt siitä, miten oppilas ohjataan tuen piiriin ja miten esiintymistilanteet hänen kohdallaan hoidetaan. Ei koulunkäynti voi jäädä siitä kiinni, ettei uskalla pitää esitelmää.

Nykyisessä laulu- ja kykykisojen kuormittamassa maailmassa nuorten ihanteena on pärjääminen ja esiintyminen.

- Paineet johtavat varmasti itsetunto-ongelmiin, ja aremmat etsivät rohkaisua vääristä keinoista. Päihteet ja alkoholi vain huonontavat tilannetta, Väänänen pohtii.

Kaikkea jännitystä ei tarvitse hukata

Sosiaalisten tilanteiden pelko on krooninen sairaus, josta parannutaan harvoin ilman hoitoa.

- Tehokkain hoitomuoto on lääkkeiden ja terapian yhdistelmä. Kaikkea jännitystä ei kuitenkaan saada pois, vaan oman ujouden kanssa pitää oppia elämään. Jännityksestä voi sitäpaitsi saada potkua tekemiseen, Juha-Matti Väänänen sanoo.