1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tarja Cronberg

Cronberg: Vaalipiiriuudistus jäi puolitiehen

Vihreiden europarlamentaarikko Tarja Cronbergin mielestä itäsuomalainen vaalipiiriuudistus jäi puolitiehen. Polvijärveläinen Cronberg olisi ottanut Etelä-Savon mukaan Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon yhteiseen vaalipiiriin.

Tarja Cronberg
Tarja Cronberg.
Yle / Heikki Haapalainen

- Olisi ollut luonnollista, että Etelä-Savo olisi ollut mukana. Nämä kolme maakuntaa ovat luonteva yksikkö.

- Suomen aluehallinto pirstoutuu aivan hurjasti. On ELY- ja AVI-alueita, sairaanhoitopiirejä, hätäkeskuspiirejä ynnä muita. Ja kaikki ovat erilaisia, Cronberg sanoo.

Hänen mukaansa vaalipiiriuudistuksessa pitää käyttää sellaisia alueita, jotka ovat jo olemassa ja joilla hallinnollinen yhteistyö toimii.

Tarja Cronberg on itse tahtomattaan osasyyllinen koko vaalipiirimuutokseen. Cronberg ei päässyt vuonna 2007 Pohjois-Karjalan vaalipiirissä eduskuntaan, vaikka sai noin 7 800 ääntä ja puolueenkin ääniosuus lähenteli 12 prosenttia. Uudistuksella pyritään alentamaan niin sanottua piilevää äänikynnystä.

Työurat eivät pitene kolmikannalla

Ex-työministeri Cronberg on seurannut jossain määrin huvittuneena viimeisintä keskustelua suomalaisten työurien pidentämisestä.

Hänen mielestään työmarkkinajärjestöt eivät ole oikea organisaatio ratkaisemaan tätä kysymystä.

- Sehän tuli esille vasta kehysriihessä, kun työministeri Lauri Ihalainen joutui puuttumaan asiaan.

- Työryhmä on istunut toinen toisensa jälkeen, mutta tulosta ei ole tullut. Tästä voi vetää vain sen johtopäätöksen, että kolmikanta ei ole oikea taho tekemään tällaista, maan kannalta ratkaisevaa päätöstä, Cronberg toteaa.

Vihdoinkin laatua työelämään!

Jos halutaan, että ihmiset ovat entistä pitempään töissä, on Cronbergin mukaan ratkaistava työelämän laatuongelmat. Työelämänkin pitää olla kunnollista ja ihmisen pitää olla mahdollista jaksaa töissä. Jä tähän on olemassa keinoja.

- Oli tosi masentavaa lukea tätä (työuria koskevaa) päätöstä, koska siellä todettiin, että nyt työmarkkinajärjestöt kartoittavat työelämän laatua ja sen jälkeen tekevät toimenpideohjelman.

Kun Tarja Cronberg oli työministerinä, ministeriön virkamiehet sanoivat, että työelämän laatu on jo niin hyvin kartoitettu, että seuraavat kymmenet vuodet voidaan keskittyä parantamaan niitä ongelmia, jotka ovat jo tiedossa.

Lähteet: Yle Pohjois-Karjala / Jouki Väinämö