Rikkinäinen digiboksi kannattaa korjauttaa heti

Kun digiboksi alkaa temppuilla, kannattaa aika konetohtorille tilata heti. Vaikka vika olisi virtalähteessä saattaa kovalevykin pitkän ajan kuluessa vioittua, ja silloin tallenteet ovat mennyttä.

digisovittimet
Digibokseja pinossa.
Yle / Eila Haikarainen

Digiboksien yleisin vikaoire on tallenteiden pätkiminen. Tampereen Pro-Fixissä digibokseja työkseen korjaava yrittäjä Tomi Mikkonen kertoo, että useimmiten syy löytyy sähkönsyötöstä.

- Tilastojemme mukaan 70 prosenttia digiboksien vioista johtuu virtalähteen hajoamisesta. Se saattaa hajotessaan rikkoa muutakin. Virtalähde on iät ajat ollut digiboksien heikko kohta, Mikkonen kertoo.

Tulevaisuudessa tallennetaan nettiin

Digiboksi kannattaa kiikuttaa huoltoon heti kun siinä alkaa ilmetä häiriöitä. Huollon lykkääminen saattaa tarkoittaa myös tallenteiden menettämistä.

- Joskus virtalähteestä näkee päälle päin, että se on rikki. Silloin sen voi korjata, ja tallenteet ovat erittäin todennäköisesti säilyneet. Jos boksia on kuitenkin käytetty rikkinäisenä pitkään, saattaa kovalevykin olla rikki ja tallennevarasto mennyttä, Tomi Mikkonen sanoo.

Asiakkaat suhtautuvat yleensä rauhallisesti digitallenteidensa mahdolliseen katoamiseen, Mikkonen kertoo.

- Aika harvoin bokseille on tallennettu muuta kuin televisio-ohjelmia. Useimmat asiakkaat sanovat, ettei haittaa jos tallenteet häviävät. Moni sanoo tosin siirtyvänsä jatkossa nettitallennuksen käyttäjäksi jos digiboksin korjaaminen uhkaa tulla liian kalliiksi.

Lähteet: Yle Tampere