Aamukaste helpottaa vauvaperheiden stressiä

Pienen vauvan vanhemmista kastejuhlan järjestäminen voi tuntua työläältä. Tampereen seurakunnat järjestää toukokuussa Aleksanterin kirkossa Aamukaste-tapahtuman, jossa kastetaan useita vauvoja kerralla. Seurakunta tarjoaa niin kakkukahvit kuin tarvittaessa kastemekonkin.

ristiäiset (perhejuhlat)
Vauva kastetaan
Susanna Lyly /Yle

Tampereella on jo totuttu seurakuntien järjestämiin hääöihin, joissa monta paria saa toisensa samassa tilaisuudessa. Aamukasteen perimmäinen idea on sama: kastetaan kaikkien halukkaiden lapset yhdellä kertaa.

Kastepappeina toimivat Jari Pulkkinen ja Jussi Laine.

- Me seurakunnissa toivomme tietysti, että mahdollisimman moni lapsi kastettaisiin. Tiedämme, että vanhemmat joutuvat usein järjestämään melko työläätkin juhlat. Siksi halusimme nyt tulla vastaan ja järjestää juhlille puitteet. Lapsen ja lähipiirin ei tarvitse kuin saapua paikalle, Jussi Laine kertoo.

Seurakunta tarjoaa kaikille mukanaolijoille täytekakkukahvit, ja kastemekonkin saa tarvittaessa lainaksi.

- Seurakuntien lainamekot sopivat molemmille sukupuolille, koska niissä ei ole sinisiä tai punaisia nauhoja. Jos tulee paljon väkeä, vaihdetaan mekkoja kun on saatu ensimmäinen erä kastettua ja kahville.

Kotikaste suosituin

Tamperelaisvauvoista noin 70 prosenttia kastetaan nimeämisen yhteydessä. Koko maan luku on lähempänä 80 prosenttia.

Useimmat kastejuhlat vietetään vauvan kotona.

- Jonkin verran on silti edelleen myös kirkkokasteita ja niiden jälkeisiä kahvitteluja seurakuntien tiloissa.

Nimen keksiminen on niin kinkkistä, että silloin tällöin pyydetään mielipidettä myös kastajalta.

- Koskaan en ole joutunut päättämään lapsen nimeä, mutta näkemystä on kysytty. Joskus olen myös saanut työmatkalla autoon puhelun, että suunniteltu nimi vaihtuukin. Sitten on vaan kurvattu takaisin kirkolle kirjoittamaan uusia kastetodistuksia, Jussi Laine nauraa.

Aamukaste järjestetään Aleksanterin kirkossa sunnuntaina 27.5. Tapahtumaan pitää ilmoittautua ennalta.

Lähteet: Yle Tampere