1. yle.fi
  2. Uutiset

Suolapula söi Antti Lampisen mitalitoiveet

Mikkelin Hiihtäjien Antti Lampisen mitali SM-hiihtojen 50 kilometrillä haihtui viimeisellä kympillä iskeneisiin kramppeihin. Suomeksi sanottuna elimistöön iski suolapula. - Valmistauduin normaalisti, mutta edellispäivien sprintti ja viesti painoivat alla, Etelä-Savon ykköshiihtäjä harmittelee. Lampinen sivakoi lopulta viidenneksi.

hiihto
Antti Lampinen.
Antti Lampisen tähtäin on jo vuodessa 2014.Yle Arkistokuva

Hiihtolegenda Juha Mieto muistutti Lampisen huoltojoukkoja vielä kilpailupäivän aamuna suolan tarpeesta. Pitkillä matkoilla hyvin menestynyt Lampinen luotti kuitenkin tuttuihin valmistelurituaaleihin.

- Tankkasin samalla tavalla kuin aiempiin pitkiin hiihtoihin, mutta ehkä nuo kahden edellispäivän startit sittenkin vaikuttivat.

50 kilometrin väliaikalähtökilpailu Imatralla oli Lampisen päätavoite. Mitalitoiveet nousivat entisestään, kun osa suosikeista jätti matkan eri syistä väliin.

- Kun Jauhojärvi joutui lähtemään synnytykseen, mahdollisuudet edelleen kasvoivat, Lampinen kertoo.

Perhe ja kaverit kannustamassa

Mikkeliläisen matka lähti käyntiin rivakasti. Mies keikkui kärkikolmikossa aina 40 kilometriin asti. Sitten iski tauti nimeltä lihaskramppi. Vanhan totuuden mukaan viidenkympin kilpailu alkaa juuri tuolla kohdalla.

- Itseasiassa krampit alkoivat jo kolmenkympin jälkeen. Sen jälkeen kisa oli yhtä tuskaa ja taistelua sekä henkisesti että fyysisesti. Piti vain hyväksyä, että mitali karkaa, Lampinen kertaa.

Reippaan alkuvauhdin piikkiin Lampinen ei suostu lopun väsähtämistä laittamaan.

- Minun pitää lähteä reippasti matkaan. Siitä saa lisää virtaa, kun kuulee kärkiväliaikoja.

Tällä kertaa Lampisen matkaa siivitti oma banderollilla varustettu kannattajajoukko. Isä, sisko ja joukko kavereita elämöi ladun varrella.

- Oli aivan mahtavaa hiihtää, kun kaverit oli kaukaa tulleet kannustamaan.

Vaikea valinnan edessä

Kauden päätyttyä hiihtäjät käyvät läpi menneen kauden. Myös johtopäätöksiä joutuu tekemään. Antti Lampisen kohdalla tilanne on harvinaisen hankala.

- Pakko on miettiä sitä, että pitääkö minun keskittyä pitkille matkoilla, jotka ovat kulkeneet parhaiten. Molemmissa ei pysty menestymään. Pitkille matkoilla tarvitaan toisaalta oma huoltotiimi, joka maksaa paljon euroja.

- Ominaisuuteni pitäisi kyllä riittää. Hapenottokyky ei ehkä ole ihan parasta, mutta lihaskunto ja sisu ovat vahvuuksiani.

Lähteet: Yle Etelä-Savo

Lue seuraavaksi