1. yle.fi
  2. Uutiset

Lisää juoksuvauhtia tiukoilla sukilla

Kestävyysjuoksututkija uskoo kompressiotekstiilien lisääntyvän urheilussa, koska viitteitä niiden suorituskykyä parantavista ominaisuuksista on jo saatu.

terveys
Juoksijoita.
Yle Lahti

Kuntojuoksijan on nykyään kiinnitettävä huomiota sukkiensa värin lisäksi myös niiden kompressio-ominaisuuksiin. Trendi-ilmiöksi kestävyysjuoksussa nousseiden kompressiosukkien väitetään tuovan lisää potkua juoksuaskeliin ja parantavan suorituskykyä.

- Kompressiosukista on olemassa paljon subjektiivista tietoa ja monien mielestä sukista saa lisää tehoja esimerkiksi maratonjuoksuun. Sitten on olemassa myös niitä, jotka sanovat jalkojen alkavan heti kramppaamaan kompressiosukissa, tutkimuskoordinaattori Hannele Kaperi toteaa.

- Pääasiallisesti kokemukset ovat kuitenkin positiivisia ja ihmiset kertovat sukkien tekevän juoksusta helpompaa ja nopeuttavan myös palautumista juoksun jälkeen, hän lisää.

Kompressiosukkien ajatus on pitkälle sama kuin perinteisissä lentosukissa. Ne puristavat jalkoja napakasti ja tehostavat laskimoiden toimintaa, siten ne myös lisäävät verenkiertoa. Kompressiosukkien todetaan aktivoivan lihaksia parempiin suorituksiin niihin kohdistuvan paineen avulla.

- Eri lajeissa on kokeiltu, että auttaisiko tällainen lihaksen ulkopuolelta tuleva tuki suoritusta. Uskon, että tällainen kompressiotekstiilien käyttö huippu-urheilussa tulee entisestään lisääntymään, kestävyysjuoksututkija Timo Vuorimaa summaa.

Vierumäen Urheiluopistolla Heinolassa on käynnissä kestävyysjuoksututkimus, jonka tarkoituksena on selvittää pohjetta puristavien sukkien vaikutus juoksusuoritukseen.

- Juoksusuorituskyky paranee näillä sukilla. Se on yhdessä tutkimuksessa osoitettu. Selkeää näyttöä ei kuitenkaan ole olemassa, että kilpajuoksusuoritus paranisi kompressiosukilla. Pieniä viitteitä kuitenkin jo on, että juoksu muuttuu taloudellisemmaksi näillä sukilla, Vuorimaa kertoo.

- Onneksi juoksu on siitä kuitenkin hieno laji, että ei siinä kuitenkaan loppupeleissä välineillä ole suurta merkitystä. Paljain jaloin juostaan ihan yhtä kovaa kuin kengilläkin, Vuorimaa lisää.

Lähteet: Yle Lahti / Vihtori Koskinen

Lue seuraavaksi