1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Erityisnuoriso

Seksi ja rakkaus menevät nuorilla sekaisin

Varhaisnuorten seksuaalinen pahoinvointi on kasvanut huolestuttavasti. Kirkon erityisnuorisotyöntekijät ovat kohdanneet työssään nuoria, jotka voivat huonommin kuin koskaan aikaisemmin. Heidän huolensa liittyvät erityisesti liian varhain aloitettuun seksielämään. Seksuaalisuus on korvannut monen mielessä käsityksen rakkaudesta.

Kuva: Mika Viljanen / Yle

- Varhaisnuoret saattavat vielä ihastua, mutta ammattikouluikäiset eivät enää rakkaudesta paljon puhu. Jos nuoret aloittavat seksielämän liian varhain, ilmenee monella fyysisiä ja henkisiä ongelmia jo 18-vuotiaana. Seksi on sellainen asia, jolla ihmiset voivat saada itsensä tavattoman rikki, toteaa erityisnuorisotyöntekijä Niina Kaijanniemi.

Erityisnuorisotyöntekijä Maija Hannosen mukaan nuoret ovat hukassa seksuaalisuuden kanssa. He eivät esimerkiksi tiedä milloin seksielämä pitäisi aloittaa.

- Malli saadaan ihan vääristä asioista. Tällaisesta porno-maailmasta, millä ei ole mitään tekemistä seksuaalisuuden kanssa. Nuorilta puuttuu ympäriltä turvallinen verkosto, jonka kanssa puhua asioista. Nykyään joudutaan jo turvautumaan terapiaan, kun kyse olisi vain puhumisen ja kuulemisen tarpeesta, Hannonen toteaa.

Sosiaalinen media lisää paineita

Hannosen mukaan yksi syy pahoinvointiin on kasvanut epäonnistumisen pelko.

- Sosiaalinen media on aiheuttanut sen, että mokaamisesta tietää hetkessä koko maa. Tieto leviää netissä kulovalkean tavoin ja kiusaaminen muuttuu sen laajuuden vuoksi entistä raaemmaksi. Siellä mokat moninkertaistuvat. Toivonkin, että aikuiset lähtisivät mukaan sosiaaliseen mediaan rohkeammin, sillä lapset tarvitsevat meitä siellä.

Seksuaalinen pahoinvointi nousi teemaksi valtakunnallisilla kirkon erityisnuorisotyön neuvottelupäivillä, jotka käynnistyivät eilen. Porissa käsitellään kolmen päivän aikana mm. nuorten seksuaalista kaltoinkohtelua, seksuaalikasvatusta sekä terveen ja sairaan seksuaalisuuden rajoja.