1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lähiöt luultua paremmassa kunnossa

1970-luvun laatikkolähiöt ansaitsevat kunnianpalautuksen. Tampereen teknillisen yliopiston hankkeessa on käynyt ilmi, että lähiöiden tekninen kunto on oletettua parempi. Myös lähiössä asuvien ihmisten muodostamaa voimavaraa aliarvioidaan usein.

Kotimaan uutiset
Koulukadulla 1960-luvulla rakennettu vuokratalo odottaa korjausta.
Koulukadulla 1960-luvulla rakennettu vuokratalo odottaa korjausta.YLE / Mirva Korpela

Jatkossa lähiöiden energiatehokkuutta voitaisiin parantaa esimerkiksi lisäämällä aurinkopaneeleita julkisivuremonttien yhteydessä. Lähiöiden ikä toki näkyy, vaikka tilanne on luultua parempi, sanoo projektipäällikkö, tutkija Elina Alatalo Tampereen teknillisestä yliopistosta.

- Rakenteet ovat säilyneet luultua parempina. Korroosio ei ole niin paljon aiheuttanut rapautumia tai vaurioita, kuin voisi olettaa.

Rakennetun ympäristön lisäksi lähiön toinen aliarvioitu voimavara ovat paikalliset ihmiset. Tulevaisuuden kestävän kehityksen hankkeissa tarve asukaslähtöisyyteen tulee kasvamaan, Alatalo uskoo.

- Helposti aliarvioimme lähiöiden potentiaalia. Voi olla että lähitulevaisuudessa nimenomaan lähiöt ovat sitä kaupunkia, mihin ihmiset haluavat muuttaa.

Hurmaava lähiö - Energiatehokas lähiökorjaaminen -hankkeessa kootun aineiston perusteella suurin 1970-luvulla valmistunut lähiökerrostalokanta ei ole sen energiatehottomampaa kuin muut kerrostalomme. Energiankulutuksessa vuosina 1960–2000 rakennetut kerrostalot sijoittuvat kaikki energiatehokkuudessa keskimäärin luokkaan E.

Hankkeen tuloksia esitellään Tampereen teknillisessä yliopistossa tiistaina.

Lähteet: Yle Tampere

Lue seuraavaksi