Kyllönen kutsuu Suomea nälvineen liikenneministerin vierailulle

Liikenneministeri Merja Kyllönen (vas.) aikoo kutsua Uuden-Seelannin liikenneministeri Gerry Brownleen vierailulle Suomeen. Virallinen kutsu Brownleelle lähetetään huomenna. Kyllösen mukaan paras anteeksipyyntö suomalaisille olisi, jos Brownlee saapuisi Suomeen.

talous
Gerry Brownlee ja Merja Kyllönen
Gerry Brownlee ja Merja KyllönenEPA / Yle

- Liikenneministerinä koin, että olisi syytä avata kollegalle Suomea ja suomalaista kulttuuria, ministeri Merja Kyllönen kertoo.

Kyllösen mukaan Brownleen anteeksipyyntö on hyväksytty.

- Mutta jos maailmalla liikkuu tällaisia käsityksiä Suomesta, olipa ne sitten kuinka huumoriin puettuja tahansa, niin olisi syytä avata kahdenvälisillä keskusteluilla ja tapaamisella todellista kuvaa Suomesta.

Ministeri Gerry Brownlee nousi Suomessa otsikoihin sen jälkeen, kun hän vertaili viime viikolla Suomea ja Uutta-Seelantia. Brownleen mukaan Suomella on "pahempi työttömyys kuin meillä, pienempi talouskasvu kuin meillä, se pystyy vaivoin ruokkimaan siellä asuvat ihmiset, siellä on hirveät murhaluvut, kansaa ei juuri kouluteta ja naisia ei kunnioiteta".

Sekä Brownlee että pääministeri John Key ovat pahoitelleet puheita.

Merja Kyllönen toivoo, että Gerry Brownlee tulisi vierailulle mahdollisimman pian. Hän uskoo, että liikenneministereillä olisi myös yhteisiä asioita keskusteltavana.

- Suomessa ja Uudessa-Seelannissa on paljon erityispiirteitä, jotka liittyvät perifeerisiin alueisiin [syrjäseutuihin]. Erityisiä haasteita liikenteen järjestämisessä sekä joukkoliikenteen että yleisen liikennejärjestelmän puolella.

Lähteet: Yle Uutiset/ Tiina Hirsimäki