Annan: Syyria hyväksyi rauhansuunnitelman

Syyria on hyväksynyt YK:n entisen pääsihteerin Kofi Annanin esittelemän rauhansuunnitelman, kertoo Annanin edustaja. Vastaus annettiin jo eilen maanantaina, mutta siitä kerrottiin julkisuuteen vasta nyt.

kansannousut
Kofi Annan
LINTAO ZHANG / EPA

Syyrian antama hyväksyntä on tärkeä alkuaskel rauhanprosessissa, mutta olennaisinta on sen käytännön toteuttaminen, kommentoi Annan Syyriasta annettua tietoa.

Annan esitteli ehdotuksensa Syyrialle jo kaksi viikkoa sitten. Hänen lähettämänsä neuvottelijaryhmä palasi viime viikolla Damaskoksesta, jossa se keskusteli Syyrian hallituksen kanssa maan tilanteen ratkaisemisesta. Annanin edustaja kertoi tuolloin, että tilanne on niin herkkä, ettei neuvottelujen sisältöä kerrota julkisuuteen.

Kuusikohtaiseen suunnitelmaan kuuluu mm. sotatoimien lopettaminen, avustusten salliminen siviileille ja Syyrian sisäinen poliittinen rauhanprosessi.

Syyrian oppositioryhmät ovat tänään tiistaina aloittaneet keskinäiset neuvottelut, joiden tarkoituksena on muodostaa yhtenäinen ja tehokas vastavoima presidentti Bashar al-Assadin hallinnolle. Neuvottelut käydään Turkin Istanbulissa. Kokouksen ovat kutsuneet koolle Turkki ja Arabiliiton puheenjohtajamaana toimiva Qatar.

YK: Siviiliuhreja jo yli 9 000

Syyrian sisäisessä konfliktissa on kuollut jo yli 9 000 siviiliä. Arvion esitti YK:n Lähi-idän rauhanprosessin erikoiskoordinaattori Robert Serry turvallisuusneuvoston istunnossa. Edellisestä arviosta luku mousi tuhannella.

Serryn mukaan väkivaltaisuudet ovat jatkuneet Syyriassa huolimatta kansainvälisestä painostuksesta sen lopettamiseksi.

YK:n arvio kuolonuhrien määrästä on korkeampi kuin syyrialaisen ihmisoikeusjärjestön. Lontoossa päämajaansa pitävä, mutta paikallisilta aktiiveilta tietonsa keräävä järjestö kertoo, että sen laskelmien mukaan konfliktissa on kuollut yhteensä 9 734 ihmistä.

Näistä kuolonuhreista 7 056 olisi siviilejä ja loput hallituksen sotilaita ja kapinallistaistelijoita.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset