Kehitysvammalaitos myytävänä - mitä tilalle?

Mitä uutta käyttöä voisi löytyä suurelle laitoskompleksille - yli 20 rakennusta lähes 70 hehtaarin vuokramailla? Kysymys askarruttaa Pääjärven kuntoutuskeskuksen myyjiä Hämeenlinnan Lammilla. Alueella toimivan kehitysvammalaitoksen toiminta päättyy vuoden loppuun mennessä.

Kehitysvammalaitokset

Pääjärven kuntoutuskeskus eli Lammin Ronnin laitosalue on kaupan. Toimitusjohtaja Markku Lehtimäki Pääjärven Kiinteistöpalveluista pitää laajalla alueella sijaitsevien parinkymmenen kiinteistön kauppaamista melkoisena haasteena.

- Toivottavasti markkinat ymmärtää hyvän paikan päälle. Sijaintihan taas ei ole paras mahdollinen ajatellen pääkaupunkiseutua, sanoo Lehtimäki.

Alueella on hyvin erilaista rakennuskantaa vanhasta kartanorakennuksesta auditorioon ja terapiauimalaan. Rahaa tärkeämpi seikka kauppojen toteutumisen kannalta on ostajan liikeidea, arvioi Lehtimäki.

- Kun siellä on parikymmentä rakennusta, joissa on keskimäärin tuhat neliötä ja se on ollut kehitysvammalaitos aiemmin, niin onko se käyttö sitten minkä tyyppistä niin, jaa-a... se on ihan markkinavoimien armoilla.

Tiloja hallinnoi Pääjärven Kiinteistöpalvelut Oy ja laajan maapohjan omistaa Hämeenlinnan kaupunki.

- Varmasti kokoluokka asettaa haasteen eli se on lähes 68 hehtaarin alueella, kertoo Markku Lehtimäki.

Laitosalueen rakennukset on rakennettu pääosin 1960-luvun lopulla. Lähes 150 asukkaalle on rakennettu muutamassa vuodessa uudet kodit omiin kotikuntiinsa.

Lähteet: Yle Häme