1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kana

Kotitarvekanala rakentuu vaikka rivitalon pihaan

Orastavaa kananmunapulaa voi kokeilla ratkaista kotikonstein. Oman harrastekanalan voi perustaa kuka tahansa, jos pihalla sattuu olemaan ylimääräistä tilaa. Kerrostaloissakin kanoja pidetään, mutta kanaihmiset eivät sitä välttämättä suosittele.

kana
Ruskea kana makaa kuivikkeiden päällä.
Yle

Kotitarvekanaloita on Suomessa tällä hetkellä joitain tuhansia. Suomen Rotukanayhdistyksen hallituksen jäsen Jarkko Jalonen arvioi, että määrä on koko ajan nousussa sitä mukaa kuin ihmisten valveutuneisuus ruoka-asioissa kasvaa.

Päätavoite monilla kotikanalaa pitävillä on juuri ruoan eettisyys.

- Kaupan tehotuotetut munat eivät houkuttele. Ja kyllähän oman pihan munat maistuvat myös paljon paremmilta, Jalonen tietää.

Esimerkiksi leikkimökistä saa pienellä eristämisellä oivan kanalan parille-kolmelle kanalle.

Jarkko Jalonen

Käsitys, että kanat sopisivat vain maaseudulle, on osittain väärä.

- Monilla jäsenistämme on pieniä kanaloita ihan taajama-alueella. Esimerkiksi leikkimökistä saa pienellä eristämisellä oivan kanalan parille-kolmelle kanalle.

Kunta tai naapuri voi rajoittaa harrastusta

Vaikka varsinaista lupaa kanalan pitoon ei tarvitse, kannattaa varmistaa, mitä oman kunnan järjestyssäännöt sanovat eläinten pidosta.

- Tietenkin myös naapurit kannattaa ottaa huomioon. Eihän muutamasta kanasta paljon ääntä tai sotkua tule, mutta toki asia kannattaa varmistaa myös heiltä, Jalonen muistuttaa.

Jalonen tietää, että kanoja pidetään jonkin verran jopa kerrostaloissa.

- Niistä ei välttämättä paljon hiiskuta. Ja Suomessa ilmiö on vielä melko harvinainen. Mutta itse en ehkä siihen hirveästi kannustaisi.

Muna per kana päivässä on kotikanalan perustahti

Kanan elinolosuhteita ja ylläpitoa säätelee eläinsuojelulaki. Siinä määritellään muun muassa kanan tarvitsema tila, ravinto ja virikkeet.

Kukkoa kanat eivät varsinaisesti tarvitse, mutta usein niitä hankitaan kanojen sekaan viihtyvyyden vuoksi. Kananmunat, joita syömme, ovat siis kanan munasoluja; hedelmöittymisellä ei ole merkitystä munan laatuun, jollei sitä haudota.

- Nykykanoista hautomisominaisuus on pääosin jalostettu pois, joten tipuja kotikanala ei tuota, ellei munia haudota keinotekoisesti, Siipikarjaliiton agronomi Päivi Heikkilä valistaa.

Kanoja mielivän kannattaa muistaa, että munia tuottavat vain nuoret kanat. Luonnonvalossa elävä kana munii yleensä munan päivässä, ja kotiolosuhteissa maatiaiskanat lopettavat munimisen talvella kokonaan. Vaikka kanan elinikä on muutama vuosi, hankitaan ne yleensä vain vuodeksi, mikäli tavoitteena on vain munantuotanto.

Lintuinfluenssa kiristi siipikarjanpidon säädöksiä

Mikäli munantuotanto ylittää oman tarpeen, munia saa antaa tai myydä myös eteenpäin. Suoraan kotoa myytäessä myyntilupia ei tarvita, mutta salmonellanäyte kanoista täytyy ottaa kahdesti vuodessa.

Kanoja myyvät erilaiset kanankasvattajat. Sopivia voi etsiä esimerkiksi Siipikarjaliiton ylläpitämiltä siipi.net-verkkosivuilta tai alan lehdistä.

Aiemmin kesäkanoja on saanut pitää raportoimatta asiasta minnekään. Lintuinfluenssan ja muiden eläintautien myötä tilanne on kuitenkin kiristynyt, ja nykyisin jokaisesta perustettavasta kanalasta on ilmoitettava Eviralle.

Lue seuraavaksi