1. yle.fi
  2. Uutiset

Pian lääkereseptin voi saada myös hoitajalta

Suomessa koulutetaan paraikaa sairaanhoitajia lääkemääräysten kirjoittamiseen. Keski-Suomessa koulutuksessa on 26 sairaanhoitajaa ja Oulussa ja Pohjois-Karjalassa yhteensä parikymmentä. Jämsässä on laskettu, että jo pienilläkin muutoksilla reseptien kirjoittamisessa voidaan saavuttaa merkittävät säästöt terveydenhuollossa.

Jämsä
Henkilö pitelee reseptiä ja kelakorttia.
Yle

Koulutuksen jälkeen sairaanhoitajat ovat oikeutettuja kirjoittamaan lääkemääräyksiä esimerkiksi naisten virtsatietulehduksiin, pikatestillä todettuun angiinaan ja muutamiin lääkärin jo aiemmin toteamien sairauksien jatkohoitoon.

Muutoksesta koituu tuntuvasti säästöä, sanoo kustannuksia laskenut Jämsän kaupungin hyvinvointiasiantuntija Riitta Hjelt.

Hjeltin laskelmien mukaan kymmenen päivystyskäynnin ja muutaman kansansairauden vuosikontrollin siirtäminen hoitajalle päivittäin säästäisi Kuhmoisissa vuosittain noin 45 000 euroa. Jämsässä puolestaan pelkästään neuvolakäyntien yhteydessä annettavien reseptien kirjoitusoikeuden siirtäminen hoitajalle toisi parikymmenen tuhannen euron säästöt.

- Kyseessä on merkittävä rahasumma. Lisäksi reseptioikeuksien antamisen laajentamisella voidaan turvata asiakkaille nykyistä paremmat lääkäripalvelut. Lääkäreista kun on ainakin Jämsässä jatkuva pula, sanoo Riitta Hjelt.

Lähteet: Yle Keski-Suomi

Lue seuraavaksi