1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kajaani

Suorat kurkut ja suuret viljelykset tekevät tulosta

Kulunnan Puutarhalla Kajaanissa kurkuilla ja tomaateilla on lokoisat oltavat. Lämmin ja kostea ilma hellii vihanneksia ympäri vuoden, työntekijät ovat helläkätisiä ja joskus johtajakin antaa kasvusta kehuja. Kasvihuoneen ulkopuolelle vihanneksilla on vastassa kylmä maailma.

Kuva: Yle / Sanna Kähkönen

Kajaanin Kuluntalahdessa kyläläiset eivät tarvitse talvella lainkaan pihavaloja. Paikalliset kasvihuoneet pitävät huolen siitä, että valoa riittää lähiympäristöönkin.

- Sähköä kuluu, koska kasvit tarvitsevat valoa ja lämmittäviä lamppuja, sanoo Kulunnan Puutarhan yrittäjä Jani Okkonen.

Neljä kasvihuonetta ja 8 000 neliötä tuottavat sellaisen satokauden, että puutarha pystyy työllistämään kymmenen työntekijää ja pitämään toiminnan kannattavana.

- Mutta kyllähän tässä on tänä talvena tasapainoiltu, sähkö on kallista ja alan yrittäjät eivät saa kunnon korvausta tekemästään työstä. Kurkusta ja tomaatista pitäisi saada enemmän rahaa kassaan.

Vihanneksen viljelijöiden viljelyalat on kasvaneet viime aikoina. Suunta on suurempaan.

- Pienet toimijat alkavat valitettavasti olla hankaluuksissa. Tämän kokoinen ala riittää tuottamaan satoa Kainuuseen.

Jani Okkonen on toiminut Kulunnan Puutarhan yrittäjänä 5 vuotta. Kurkut ja tomaatit ovat hänelle tuttuja jo pikkupojasta lähtien. Sukupolvenvaihdos teki miehestä kiireisen yrittäjän. Jani Okkonen tunnustaa, että hän on lapsena syönyt kurkkuja kyllästymiseen asti. Nyt aikuisena hän mielestään voisi syödä kasviksia useamminkin. Samalla hän puolustaa omaa tuotettaan.

- Se on lähellä kasvanutta, tuoretta ja hyvää lähdevettä nauttinutta. Vesi onkin tärkeimpiä tekijöitä vihannesten laadussa.

Kone ei hyväksy kieroja kurkkuja

Ajoittain määräykset ja rajoitukset laittavat vihanneksen viljelijänkin hymähtelemään.

- Olihan siitä kurkkudirektiivistä joskus polemiikkia, mutta meillä tuo pakkauskone ei laita kelmua liian käyrään kurkkuun.

Samalla yrittäjä heittää ilmaan humoristisesti, että tomaattienkin suhteen voitaisiin asettaa säännöt siitä, kuinka punainen tomaatin tulisi olla.

- Totta jos puhutaan, niin kyllähän mitoista ja laadusta on pidettävä huolta. Työntekijöiden silmä harjaantuu katsomaan ja käsi keräämään sen 400 grammaisen kurkun ja kypsän tomaatin.

Alan yrittäjän pahin uhka on, että sähköt katkeavat ja kasvitaudit pääsevät valloilleen.

- Uhkia varten olemme varautuneet monella varavirtalähteellä, koska jos talvella sähkö katkeaa, tulee katastrofi. Myös kasvitaudit hankaloittavat satoa, vaikka esim. härmä ei näy eikä maistu, mutta tautina se heikentää kasvukautta, jonka vuoksi sato jää pienemmäksi. Biologinen torjuntamme estää tuholaisia.