Parveketupakointiin voisi puuttua tupakkalakia tiukentamalla

Sekä Valvira että Helsingin ympäristöviranomaiset toivovat selvennystä parveketupakoinnin aiheuttamaan hämmennykseen tupakkalain muutoksista. Tähän asti parveketupakointiin on yritetty puuttua terveydensuojelulain nojalla.

Kotimaa
Palava tupakka kädessä
Yle
Palava tupakka kädessä
Helsingin kaupunki on hävinnyt monta vuotta kestäneen kiistan parveketupakoinnista. Lupavirasto Valvira ja Korkein hallinto-oikeus päätyivät eri linjoille parveketupakoinnin kieltämisestä. Parvekkeella tupakointiin kaivataan nyt selvempiä pelisääntöjä.

Helsingin kaupungin tekemät päätökset kieltää parveketupakointi kahden asunnon parvekkeella perustuivat Valviran ohjeisiin. Valvira on puolestaan tukeutunut terveydensuojelulakiin.

- Kun olemme nyt kokeilleet teveydensuojelulakia eli olemme etsineet terveyshaittaa parveketupakoinnista, niin pitäisikö sitten siirtyä tupakkalain puolelle, Valviran ylitarkastaja Pertti Metiäinen pohtii.

Metiäisen mukaan tupakkalakia voisi parveketupakoinnin osalta kiristää. Lakia valvoisivat käytännössä talo- ja kiinteistöyhtiöt, jotka voisivat huomauttaa asukasta. Jos asukas ei ottaisi huomautuksesta onkeensa, olisi edessä varoitus ja viimeisenä keinona osakkeen haltuunotto tai vuokralaisen häätö.

Tupakkalain tiukennuksia toivoo myös Helsingin johtava ympäristötarkastaja Päivi Vepsäläinen.

- Jos keinoja terveydensuojelulain puolella ei ole, niin tupakkalaki sitten. Meille tulee vuosittain useita kymmeniä yhteydenottoja aiheesta, eivätkä kaikki haitasta kärsivät varmasti edes ota yhteyttä, joten uskoisin joukon olevan runsas.

KHO perustelee parveketupakointikiellon kumoamista sillä, että tupakointikielto olisi yksityiselämän suojaa nauttivan oikeuden rajoittamista.

- Minä puolestani ihmettelen sitä,että KHO ei ota huomioon niiden asukkaiden oikeuksia, jotka eivät voi käyttää omaa parvekettaan tai tuulettaa asuntoaan oman parvekkeen kautta, koska he joutuvat ottavat huomioon sen toisten tupakoinnin, Metiäinen sanoo.

Lähteet: Yle Helsinki