1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pohjanmeren kaasuvuoto voi jatkua puoli vuotta

Energiayhtiö Totalin porausreiästä saattaa purkautua kaasua ympäristöön jopa puolen vuoden ajan, yhtiö kertoo. Valtavan kaasupilven räjähtäminen on epätodennäköistä, mutta mahdollista.

Elgin-porauslautta Pohjanmerellä. Kuva: Yle

Meren pohjan uumenista purkautuu kaasua erittäin kovalla paineella, mikä tekee vuodon tukkimisen vaikeaksi.

Vuodon tyrehdyttämiseen on kaksi vaihtoehtoa. Avonaiseen porausreikään voidaan pumpata painavaa savimaista ainetta. Operaatio olisi vaikea kaasun paineen takia. Toinen vaihtoehto on porata kaasulle toinen purkautumistie. Poraaminen voi Totalin mukaan viedä jopa kuusi kuukautta.

On myös mahdollista, että kaasupurkaus loppuu omia aikojaan, mutta tästä ei ole minkäänlaisia takeita.

Totalin henkilöstö kamppaili kaasuvuodon tukkimiseksi 14 tuntia ennen kuin Elgin-porauslautta evakuoitiin maanantaina. Shell-yhtiö on myös vetänyt pois henkilöstön kahdelta lähellä sijaitsevalta lautaltaan. Turmapaikka on Pohjanmeren ulapalla noin 240 kilometriä Aberdeenin kaupungista itään.

Vuoto on muodostanut suuren kaasupilven Elgin-lautan ympärille. Meri pulppuaa pohajsta purkautuvasta kaasusta ja vedessä on myös öljyä.

Viranomaiset pitävät maakaasun syttymisriskiä pienenä, mutta silti varteenotettavana. Kaasun syttyminen aiheuttaisi todellisen katastrofin.

Elgin-lautan ympärille on määrätty kahden mailin (3,2 km) laajuinen varoalue meriliikenteelle. Lentokoneilla varoalue ulottuu kolmen mailin (4,8 km) säteelle ja 4 000 jalan (1,2 km) korkeuteen.

Kaasuvuodon syystä ei ole vielä esitetty arviota.

Ympäristöjärjestöjen mielestä kyseessä on "vuoto helvetistä". Kaasu sisältää paljon myrkyllistä rikkivetyä, joka aiheuttaa mädän kananmunan hajua. Vuoto ei vaikuta ihmisiin Brittein saarilla tai manner-Euroopassa, mutta paikallisesti luonnolle koituu tuhoja.

Totalin osake oli päivän aikana viiden prosentin laskussa. Elginin lautta on tuottanut noin kolme prosenttia Britannian koko maakaasun tuotannosta.