Käännytetyn tukijat harkitsevat rikosilmoitusta maahanmuuttovirastosta

Käännytetyn angolalaisen Antonio Dalasin tukijat käyvät läpi kaikki mahdolliset vaihtoehdot nuoren miehen tilanteen selvittämiseksi. Dalasin lähipiiriin kuuluneen Raahen rovastikunnan lääninrovasti Erkki Pirin mukaan harkinnassa on myös rikosilmoitus maahanmuuttovirastosta.

Kotimaa

- Harkitsemme rikosilmoituksen tekemistä Suomen maahanmuuttoviranomaisten toimista, Erkki Piri kertoo.

Hän ei kuitenkaan vielä pystynyt määrittelemään tarkemmin mahdollisen ilmoituksen sisältöä. Seuraavaksi Dalasin tukiryhmä aikoo vierailla sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) puheilla.

Sisäministeri Räsänen on pyytänyt Dalasin tapauksesta lisätietoja asiaa käsitelleiltä viranomaisilta.

Piri ja muut Dalasin tukijat haluavat nostaa esille Suomen tekemät käännytykset. Viime vuonna Suomesta käännytettiin yli 160 turvapaikanhakijaa, joille syystä tai toisesta ei myönnetty turvapaikkaa tai oleskelulupaa Suomessa.

- Haluamme vakavasti kysyä, mitä saa tehdä. Mielestämme esimerkiksi säilöönotettujen ihmisten pitäminen eristyksissä ei ole inhimillistä, Piri sanoo.

Dalas ei tiedä vangitsemisensa syytä

Tiistai-iltana Suomeen saatiin tieto, että Antonio Dalas on vapautettu angolalaisesta vankilasta. Viikonloppuna Suomesta käännytetty Dalas epäilee vangitsemisensa syyksi turvapaikan hakemista Suomesta. Ranualla opiskellut Dalas soitti aiemmin tänään tiistaina Suomeen ystävälleen vankilasta Angolan pääkaupungista Luandasta. Vangitsemisen syytä ei hänelle kerrottu.

Dalas kokee, että Angolan valtio tulkitsee hänen antaneen negatiivista tietoa Angolasta ja sen johtajista turvapaikkaprosessin aikana Suomessa.

Dalas on kertonut, että hänet vangittiin Oulussa ja vietiin sitten Helsinkiin, josta matka jatkui reittilennoilla suomalaispoliisien saattamana Angolaan. Näin käännytykset yleensä tapahtuvat.

Angolassa suomalaispoliisit luovuttivat Dalasin angolalaispoliiseille. Dalas kertoo, että hänet vangittiin heti. Erkki Pirin tietojen mukaan Dalasia kohdeltiin vankeuden aikana huonosti. Nyt mies on saanut majapaikan muutamaksi päiväksi luandalaisen perheen luota.

Seuraavaksi Dalas aikoo hankkia passin Angolassa, jotta hän pääsisi takaisin Suomeen jatkamaan opintojaan. Suomalaiset tukijat yrittävät auttaa Dalasia Suomen lähetysseuran kautta.

Järjestöt huolissaan ihmisoikeuksista

Dalas on kotoisin Cabindan maakunnasta, jolla ei ole yhteistä maarajaa Angolan kanssa. Alue on tunnettu öljyvaroistaan. Angola on Nigerian jälkeen Afrikan toiseksi suurin öljyntuottajamaa. Suuri osa öljystä on peräisin juuri Cabindan alueelta. Sillä on yhteistä historiaa Angolan kanssa Portugalin siirtomaa-ajan vuoksi.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on syyttänyt Angolaa Cabindan alueen ihmisten kiduttamisesta.

Angolassa on vaadittu viime viikkoina mielenosoituksilla presidentti Jose Eduardo dos Santosin eroa. Hän on ollut vallassa 32 vuotta. Protestit on hajotettu väkivalloin. Angolassa on määrä pitää vaalit tänä vuonna. Ne ovat kolmannet sen itsenäisyyden aikana. Maa itsenäistyi Portugalista 1975. Tuolloin myös Cabinda julistautui itsenäiseksi ja se on jatkanut itsenäisyystaistelua siitä saakka.

- On suorastaan surkuhupaisaa, jos Antoniota pidetään siellä jotenkin poliittisesti vaarallisena, Erkki Piri toteaa.

Lähteet: Yle Uutiset / Varpu Kiviranta