Vertaistuki auttoi vuosien huumehelvetissä

Huumenuoren isä Erkki Manninen epäilee, että ilman vertaistukea hän olisi hävinnyt seitsenvuotisen taistelun poikansa huumehelvettiä vastaan. Tällä hetkellä poika on kuivilla, mutta isän kujanjuoksu on ollut raskas.

vertaistuki

Poika aloitti huumeiden käytön 15- vuotiaana kannabiksella. Hän onnistui käyttämään kannabista salassa pari vuotta. Isällä oli epäilyksiä huumeiden käytöstä, sillä pojan kaveripiiri muuuttui ja kaveritkin vaihtuivat viikoittain.

- Uusien kavereiden nimet hän salasi, isä kertoo.

Kannabispsykoosi pelästytti

Huumeiden käytöstä tuli vahvistus eräänä yönä, kun sairaalasta soitettiin ja kerrottiin pojan olevan siellä kannabispsykoosissa. Isä lähti hädissään hakemaan poikaa sairaalasta kotiin.

- Oli melkoinen järkytys, kun hän ei harhoissaan edes tuntenut minua, Manninen muistelee.

Psykoosin harhat olivat pelästyttäneet pojan pahanpäiväisesti, mutta sairaalareissun jälkeen huumeidenkäyttö vain lisääntyi. Huumeiden käytöstä tuli jokapäiväistä.

- Hän käytti kaikkia muita huumeita paitsi kokaiinia ja heroiinia. Lisäksi alkoholi ja lääkkeet olivat vahvasti kuvioissa mukana.

Vertaistuki muutti koko elämän

Manninen hakeutui itsensä ja muiden syyllistämisvaiheen jälkeen Irti Huumeista ry:n vertaistukiryhmään mukaan. Sieltä saatu tuki muutti lähes koko elämän.

- Sieltä sai tietoa ja vanhempien monipuolisia käsityksiä huumeen käytöstä. Lisäksi kuuli muiden vanhempien tunteista ja tuntemuksista. Siellä sai läpikäydä myös omia, pahojakin vihan tunteita.

Itsemurhasta muutos elämään

Poika käytti huumeita seitsemän vuotta. Sitten hän joutui todistamaan kaverinsa itsemurhaa. Hän yritti pelastaa kaverinsa, siinä onnistumatta. Sen kokemuksen jälkeen poika päätti lopettaa huumeiden käytön.

- En ensin uskonut häntä, niin monta kertaa olin jo pettynyt, isä tunnustaa.

Isän yllätykseksi poika pysyi tällä kertaa sanojensa takana. Kovien vieroitusoireiden jälkeen poika muuuttui taas harhaiseksi, mutta sairaalassa harhat saatiin lääkityksellä kuriin.

Valoa tunnelin päähän

Nyt poika on ollut kuivilla puolitoista vuotta. Tällä hetkellä hän on kuntoutumassa kuntoutuskodissa. Tulevaisuus näyttää valoisalta.

- Hän on melkein se entinen poika, isä sanoo onnellisena.

Manninen muistuttaa, etteivät läheiset eivätkä käyttäjätkään saa luopua toivosta.

- Joskus huumeiden käyttäjän tarina voi päättyä hyvinkin.

Vertaitukiryhmä aloittaa Torniossa

Torniossa alkaa toimia Irti Huumeista ry:n vertaistukiryhmä toukokuussa. Erkki Manninen oli kertomassa vertaistukitoiminnan infotilaisuudessa omia kokemuksiaan huumeiden käyttäjän läheisenä elämisestä ja vertaistuen merkityksestä.

Vertaistukiryhmä kokoontuu ensimmäisen kerran 3. toukokuuta kello 18 Meän Talolla Torniossa.

Lähteet: Yle Perämeri