Nelson Mandelan henkilökohtainen arkisto julkaistiin netissä

Internetissä on julkaistu Etelä-Afrikan ensimmäisen mustan presidentin Nelson Mandelan henkilökohtainen arkisto. Se sisältää tuhansia sivuja käsin kirjoitettuja muistiinpanoja, kalenterimerkintöjä, valokuvia ja videoita. Sivuilla voi käydä katsomassa niin Mandelan metodistikirkon jäsenkorttia vuodelta 1929 kuin vankilavuosien kalentereita ja muistiinpanoja apartheidin päättäneistä neuvotteluistakin.

Ulkomaat
Mandela istuu tuolissa, Machel kumartuneena pitelee hänen olkapäistään kiinni.
Nelson Mandela vaimonsa Graca Machelin kanssa kotonaan Johannesburgissa vuonna 2011.Elmond Jiyane / EPA

Digitaalisen arkiston ovat luoneet yhteistyössä Nelson Mandela Centre of Memory ja hakukonejätti Google. Suurta osaa nyt digitalisoitujen asiakirjojen alkuperäiskappaleista säilytetään muistokeskuksessa.

Keskuksen edustaja Verne Harris korostaa, että he omistavat sisällön ja päättävät sen käytöstä, ei Google. Yhtiö avusti hanketta rahallisesti ja auttoi arkiston rakentamisessa.

Harrisin mukaan arkistohankkeen tarkoituksena on tuoda Mandelan perintö yleisön ulottuville. Kaikki voivat käyttää arkistoa maksutta. Arkistosta löytyy materiaalia, johon yleisö ei ole voinut aikaisemmin tutustua.

Arkisto valottaa henkilökohtaisempaa puolta politiikalle omistautuneen miehen elämästä. Sivuilla pääsee muun muassa selaamaan pöytäkalentereja ajalta, jolloin Etelä-Afrikan mustien vapaustaistelun sankari oli Robben Islandin vankilassa, lukemaan muistiinpanoja apartheidin lopettaneista neuvotteluista, katsomaan kuvia Mandelan elämän varrelta tai videota esimerkiksi Mandelan 87-vuotispäiviltä.

Mandela on nyt 93-vuotias. Hän ei ole näyttäytynyt julkisuudessa Etelä-Afrikassa vuonna 2010 pidettyjen jalkapallon MM-kisojen päätösjuhlallisuuksien jälkeen.

Viime kuussa Mandela joutui yöksi sairaalaan, kun häntä tutkittiin vatsavaivojen vuoksi. Mandelan lapsenlapsi Ndileka Mandela sanoi tuolloin, että Mandela on ikäisekseen hyvässä kunnossa.

Harris sanoo, etteivät he ole neuvotelleet Mandelan kanssa arkistohankkeen yksityiskohdista, mutta ovat keskustelleet yleisemmällä tasolla arkiston julkaisemisesta netissä. Harrisin mukaan he pyrkivät nykyisin olemaan vaivaamatta Mandelaa.

Harris ei usko, että Mandela, tutustuu digitaaliseen arkistoon itse.

- Madiba ei käytä tietokoneita, hän ei ole koskaan käyttänyt, sanoo Harris käyttäen Mandelasta tämän klaaninimeä.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset