STM: Parvekkeella sauhuttelu voitaisiin kieltää tupakkalailla

Sosiaali- ja terveysministeriön virkamiesjohto kieltäisi savukkeiden polttamisen parvekkeella tupakkalain nojalla. Johtaja Kari Paaso sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa, että kielto on jo kirjattu viimeisteltävänä olevaan tupakkastrategiaan. Paaso kuitenkin painottaa, ettei asiasta ole tehty poliittista päätöstä.

Kotimaa
Palava tupakka kädessä
Yle

Tähän asti parvekkeella tupakointiin on yritetty puuttua terveydensuojelulain nojalla, mutta tämä ei ole kelvannut hallinto-oikeuksille. Korkein hallinto-oikeus (KHO) linjasi hiljattain, että Helsingin kaupungin asettama parveketupakointikielto rajoitti yksityiselämän suojaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) mukaan KHO:n päätöksen jälkeen parveketupakointikieltoa harkitaan kirjattavaksi tupakkalakiin.

- Luulen että tämän jälkeen sitä mietitään vahvasti. Viimeistelemme juuri tupakkastrategiaa ja sen luonnoksessa on jo mukana tämä ajatus. Sille pitää tietysti saada ensiksi poliittinen hyväksyntä, sanoo STM:n johtaja Kari Paaso.

Tupakkalain muuttaminen vaatii siis vielä ministerin aloitteen ja hallituksen esityksen eduskunnalle. Paason mukaan ylivoimaisesti suurin osa ministeriölle tulevista tupakkavalituksista koskee juuri parvekkeella röyhyttelyä.

Lähteet: Yle Uutiset