Kalastajat arvostelevat kovin sanoin WWF:n kalalistaa

Etelä-Suomen Merikalastajain Liitto moittii WWF:ää salailusta ja epämääräisistä motiiveista. Kalastajat ihmettelevät, miksi WWF on laittanut kalliilla rahalla Suomenlahteen istutetut siian ja lohen niin sanottujen vältettävien kalalajien listalle.

Kotimaa
Ammattikalastaja Saaristomerellä
Yle

WWF:n tänä vuonna julkaisemassa, järjestön neljännessä Kuluttajan kalaoppaassa vältettäviä lajeja ovat muun muassa Itämeren lohi, vaellussiika ja ankerias. Järjestö suosittelee myös kauppoja ja ravintoloita olemaan ostamatta Itämeren lohta.

Etelä-Suomen merikalastajat ovat tuohtuneet suosituksista, sillä heidän mukaansa kyseiset kalat on istutettu vesialueiden omistajien rahalla eikä niitä ole syytä jättää "hylkeiden ja merimetsojen syötäväksi". Kalastajat varoittavat lohen ja siian olevan monelle kalastajalle niin tärkeä osa saaliista, että ilman niitä on kyseenalaista, voivatko he jatkaa kalastusta.

Kalat istutettu osittain kalastajien rahoilla

Liiton mukaan Suomi noudattaa esimerkiksi ankeriaan istutuksissa ja kalastuksessa EU:n hyväksymää hoitosuunnitelmaa. Suurin osa istutetuista lohista puolestaan on liiton mukaan kustannettu vesien likaajille määrätyillä kalatalousmaksuilla. Maksut on tarkoitettu ammattikalastajille ja vesialueen omistajille aiheutetun haitan kompensoimiseksi.

Etelä-Suomen Merikalastajain Liitto kehottaakin kuluttajia ostamaan kalaa WWF:n suosituksista piittaamatta.

WWF:ää epäillään salailusta

WWF:n päätöksenteko on liiton mukaan epämääräistä. WWF ei ole kertonut, keitä ovat ne asiantuntijat, jotka osallistuvat kalaoppaan laadintaan.

Liiton mukaan monet kalastajat epäilevät WWF:n motiiveja. Liitto huomauttaa, että norjalainen kalateollisuus on WWF:n merkittävä tukija ja että WWF poisti kaakkoisaasialaisen haimonnin eli pangasiuksen punaiselta listaltaan, kun Vietnam oli uhannut kieltää järjestön toiminnan maassaan.

Lähteet: Yle Helsinki