Hyppää sisältöön

JäteVaakku: Lapset ovat kierrätyksen toivo

Lapset innostuvat herkästi asioista, he kuuntelevat tarkoin ja vievät viestiä eteenpäin. Lapset ovatkin jätteiden vähentämistä edistävän JäteVaakun mukaan otollista maaperää kierrätysopille. Porin seudun jäteneuvonnan tunnushahmona häärivä mustavaris etsii innokkaita oppilaita kevään aikana Satakunnan kouluista.

Kuva: Yle / Pipsa Uutto

Tänään JäteVaakku tapasi koululaisia Ulvilassa. Kouluvierailuja on varattu lisäksi ainakin Merikarvialle ja Kokemäelle. JäteVaakun mukaan opittavaa riittää.

- Ihmisillä on nykyään ihan liikaa tavaraa, ruokaa, vaatteita ja leluja. Toivoisin, että he ymmärtäisivät ensisijaisesti kierrättää käyttökelpoiset tavarat ja sitten vasta laittaa ne kaatopaikalle. Tämän päivän nuoriso on onneksi melko tietoinen ilmaston kriisistä ja kulutushysteriasta. Uskon, että ruohonjuuritasolta lähtemällä tieto saadaan menemään perille.

Aikuisilla riittää opittavaa

JäteVaakun mukaan satakuntalaisilla on erityisesti opittavaa energiajätteen lajittelussa. Myös paperinkeräys hämmentää monia.

- Monelle aikuiselle tulee yllätyksenä, että paperinkeräykseen saa laittaa esimerkiksi alumiinipinnoitteisen mehutölkin. Paperinkeräysastian kierrätysohjeet kannattaa toki tarkistaa, mutta pääsääntöisesti ainakin Porissa voi paperinkeräykseen laittaa kaiken sellaisen mikä on paperia nähnyt.

JäteVaakun neuvoja voi käydä hakemassa vaikka koko perheen voimin Porin Nuorisotalolta tulevana lauantaina. Perheidentori-tapahtumassa puhutaan mm. luonnonvarojen säästämisestä ja jätteiden lajittelusta.