Muurahaiset eivät oikeasti haluaisi sisälle

Keväällä mauriaiset saattavat suunnata ravinnonetsintänsä myös sisätiloihin. Muurahaistutkija muistuttaa, että kuiva sisäilma on muurahaisille myrkkyä sinänsä.

luonto
muovinen muurahaispesä on ihmisen tekemä
Muurahaispesä Jouni Sorvarin työpöydältäYLE / Jorma Tuominen

Työmuurahaisten elämä on jatkuvaa riskinottoa yhteiseksi hyväksi. Muurahaisten sinnikkyyden ansiosta niitä elää kaikkialla paitsi Etelämantereella ja eräillä etäisillä valtamerten saarilla. Ja paitsi taloissa.

Sisäilma on muurahaiselle Sahara. Muurahainen kuivuu terveessä talossa vuorokauden sisällä hengiltä. Taloon muurahaiset eivät tule, ellei siellä ole niille ruokaa.

Muurahaisia Turun yliopistossa tutkiva dosentti Jouni Sorvari sanoo, että koirat ja kissat ovat usein tahattomia muurahaisten ruokkijoita pudotellessaan kosteita lemmikkiruoan rippeitä. Vaikka isäntä tai emäntä ei ripettä löydä, mauriaisten tiedustelija haistaa sen metrien päästä. Toki ihmisetkin ovat lahjakkaita ripottelijoita kodeissaan.

Muurahaisia on vaikea pysäyttää

Sisätiloihin uskaltautunut tiedustelija hälyttää ruoan hakuun armeijan. Kaikki pesän muurahaiset eivät silti koskaan lähde hyvällekään apajalle, vaan suurella osalla on toukkien ruokintaa, siivousta ja muita askareita pesässä. Tämä tekee torjunnan vaikeaksi.

Netti on täynnä kertomuksia, miten muurahaiset karttavat tuota tai tätä reitilleen ripoteltua jauhetta eivätkä enää tule sisälle. Nämä tarinat ovat valitettavan tapauskohtaisia. Toiset muurahaiset toisessa talossa eivät ole välttämättä yhtä tottelevaisia.

Tapauskohtaisuus ei tarkoita, etteikö kannattaisi kokeilla vaikka vanhaa konstia kanelia. Mutta jos varma patenttiratkaisu olisi olemassa, kaikki käyttäisivät sitä jo.

- Olen jopa testannut väitettä, että aspartaami on erittäin myrkyllistä muurahaisille. Muurahaiset söivät sen tyytyväisinä sokerin kera. Ei pitänyt paikkaansa, Sorvari myhäilee.

Muurahaiset eivät tappamalla lopu

Dosentti Jouni Sorvari ei kannusta umpimähkäiseen muurahaisten hävittämiseen. Muurahaiset eivät hävittämällä lopu. Harvoin siihen on todellista syytäkään.

Sorvarin mukaan harvat muurahaiset ovat oikeasti tuholaisia ihmisen kannalta. Vähintään muurahaiset pitävät reviirillään kurissa ja nuhteessa itseään pahemmat tuholaiset.

- Aina jos yhden lajin poistaa, niin sitä ei tiedä, tuleeko tilalle parempi muurahaislaji ihmisen kannalta vai kiusallisempi.

- Mauriaisia kun tunkee keväällä sisälle, niin paras konsti niiden hävittämiseen on tuhota kesän aikana seinän viereltä niiden pesät. Mutta kun mauriaiset parveilevat, vaikka joutuisivat tulemaan kilometrin päästä seuraavasta pesästä, niin seuraavana kesänä on seinän vieressä uusi pesä. Tyhjä alue täyttyy nopeasti, kertaa Jouni Sorvari ekologian perustotuuden.

YLE / Jorma Tuominen