1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Fukushimassa mitattiin vaarallisia säteilyarvoja

Maanjäristyksen ja tsunamin runtelemassa Fukushiman ydinvoimalassa Japanissa on mitattu vaarallisen korkeita säteilyarvoja. Lisäksi kakkosreaktorissa on odottamattoman vähän jäähdytysvettä. Voimalayhtiö myöntää, että reaktorin vauriot ovat luultua pahemmat.

Kuva: David Guttenfelder / POOL / EPA

Fukushiman reaktorien tarkkailulaitteet rikkoutuivat tsunamissa vuosi sitten, joten reaktorien sisältä ei ole saatu ajantasaista tietoa. Kakkosreaktoriin saatiin tiistaina ujutettua tutkimuslaitteita vasta toisen kerran.

Muun muassa pienen videokameran sisältänyt tutkimusanturi kertoi, että reaktorin sisällä on niin paljon radioaktiivista säteilyä, että hengenvaarallinen määrä ylittyi mittauksessa jopa kymmenkertaisesti.

Jäähdytysvettä reaktorissa on vain 60 senttiä eli ei lähelläkään kymmentä metriä, kuten Japanin hallitus arvioi joulukuussa julistaessaan Fukushiman tilan vakaaksi.

Voimalan valvoja sanoi Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle viime kuussa, että jäähdytysjärjestelmä on vaarallisen hauras. Se perustuu tankkiautoista reaktorirakennuksiin vedettyihin vesiletkuihin. Järjestelmä on altis uusille maanjäristyksille, valvoja pelkää.

Kahta muuta rikkoontunutta reaktoria ei ole turvallisuussyistä vielä kyetty tutkimaan, mutta niiden pelätään olevan jopa huonommassa kunnossa kuin kakkosreaktori.

Voimalan omistaja sanoo, etteivät uudet tiedot vaikuta yhtiön arvioon, että reaktorien sisältämä ydinmateriaali on jäähtymässä turvallisesti. Sen puolesta puhuu kakkosreaktorin lämpötila, joka on alle 50 astetta.

Jatkossa työ voi kuitenkin vaikeutua, koska siihen on nyt kehiteltävä uusia laitteita, jotka kestävät kovaa säteilyä.