Omakotiasujista tehdään "palotarkastajia"

Pelastuslaitoksen palotarkastajat eivät välttämättä enää jatkossa tule paikanpäälle tarkastamaan omakotitalojen paloturvallisuutta, vaan valvonnan tekevät asukkaat itse. Muutoksella halutaan saada talonomistajat huolehtimaan itse paremmin kotinsa paloturvallisuudesta.

Kotimaa
Nainen laittaa puita takkaan.
Yle

Uusi pelastuslaki antoi pelastuslaitoksille harkinnanvaraa, mihin ja miten valvontaa kohdennetaan. Kanta-Hämeen pelastuslaitos lähtee mukaan kokeiluun, jossa palotarkastuksen tekee kiinteistön omistaja tai haltija pelastuslaitokselta saamiensa ohjeiden mukaisesti.

- Tavoitteena on parantaa omakotitalojen paloturvallisuutta siten, että ihmiset kiinnittäisivät huomiota paloturvallisuuteen muutoinkin kun vain viranomaisen tekemän palotarkastuspäivänä. Kiinteistönomistaja on kuitenkin itse se, joka tekee omasta kiinteistöstään turvallisen, sanoo pelastuspäällikkö Petri Talikka Kanta-Hämeen Pelastuslaitokselta.

Omakotitalojen omistajille lähetetään omavalvontalomake palautusohjeineen sekä paloturvallisuusopas lain vaatimista toimenpiteistä ja tarkastuskohteista. Jos lomaketta ei palauteta tai siinä on lisäselvitystä vaativaa tietoa, palotarkastaja käy tekemässä tarkastuksen paikan päällä.

Näkyykö osoitenumero ja pitäisikö palovaroittimen patterit vaihtaa?

Pelastuslaitoksen lähettämä omavalvontalomake sisältää turvallisuuteen liittyviä perusasioita.

- Lomakkeella pyydetään tarkastamaan muun muassa osoitenumeron näkyvyys, palovaroittimien toimivuus ja suojaetäisyydet tulisijoista palaviin materiaaleihin, luettelee Petri Talikka esimerkkejä.

Talikan mukaan kyseessä ei ole säästötoimenpide, vaan kokonaisuutta ja valvontaa parantava käytännön muutos. Jatkossakin palotarkastus jakautuu perinteisten käyntien ja omavalvonnan kesken.

Valvontalomakkeet postitetaan syksyllä

1500 kantahämäläistä omakotitalonomistajaa saa omavalvontalomakkeen vuoden loppupuolella.

- Ensimmäiset kirjeet postitetaan syksyn aikana. Kokeilua ja käytäntöä laajennetaan saatujen kokemusten mukaan.

Palotarkastusten omavalvontaa kokeillaan tänä vuonna myös Päijät-Hämeessä. Kymenlaaksossa omavalvontaisista palotarkastuksista on saatu hyviä kokemuksia. Siellä jopa 80 prosenttia tarkastuslomakkeista on palautettu pelastuslaitokselle.

Lähteet: Yle / Mikael Juntunen