1. yle.fi
  2. Uutiset

Lääkärikin pärskii katupölyssä

Katujen puhdistus on alkanut hämäläisen hitaasti. Pölylle oireilevat kansalaiset haluavat hiekkojen häviävän kaduilta pikavauhtia - katujen ylläpitäjät taas ovat odotelleet sopia harjauskelejä. Veimme allergiaa sairastavan lääkärin katupölyn keskelle.

katupöly
Kadunpuhdistuskone työn syrjässä.
Forssan linja-autoaseman ympäristössä kevätsiivous on jo menossa.Yle / Eeva Hannula

Forssassa harjakone lähti liikkeelle tänään, ja ensi viikolla alkaa pesu. Allergiset kärsivät juuri tästä vuodenajasta, sanoo Forssan seudun terveydenhuollon kuntayhtymän lääkäri Arto Honkala, jolla on itsellä siitepölyallergia.

Forssalainen Heikki Kylä-Nikkilä ja Forssan seudun terveydenhuollon kuntayhtymän lääkäri Arto Honkala seisovat Forssassa Tampereentien varressa ja köhivät molemmat. Heikki Kylä-Nikkilä puristaa taskussaan astmapiippua, ja Honkalalla on antihistamiinipaketti työhuoneensa hyllyllä.

- Minä olen astmaatikko, on minulla allergiakin. Huomaan kyllä, että nyt pöllyää, ja allergialääkettä täytyy käyttää. Aina on lääke mukana, sanoo Heikki Kylä-Nikkilä.

- Olen yrittänyt käydä lenkeillä enimmäkseen iltaisin, jolloin ei ole autoliikennettä, ja sateella. Ilma on silloin puhtaampi eikä pölyt lennä. Jos on huono olo, niin silloin ei lähdetä ulos. Lääkettä olen jo lisännyt.

Lääkäri Arto Honkala on kärsinyt heinäallergiasta pienestä pojasta alkaen.

- Aikuisena on helpompaa, kun osaa ajoittaa tekemisiään säiden mukaan, mutta lapsena allergia oli hyvinkin rajoittava. Tosin tuolloin luontokin oli erilainen. Heinäallergikon kannalta maailma on kyllä muuttunut paremmaksi, mutta nyt on sitten kyllä kaikkea muuta ympäristön ärsykettä, sanoo lääkäri Arto Honkala.

Miten lääkäri lääkitsee omaa allergiaansa?

- Ei kai niitä sen kummallisempia ole. Ehkä suurin vippaskonsti on suhtautua rauhallisemmin kun tietää, mistä on kysymys ja on kokenut hyviä ja huonoja vuosia. Tietää, että tämä nyt onneksi menee ohitse aikanaan. Lääkitsenkin kyllä, mutta ehkä vähän leväperäisesti ja vain pahimmassa hädässä. Tämä ei ehkä ole yleisesti hyvä neuvo, mutta allergikoille se on, koska allergia on yksilöllistä ja jokaisen onkin opittava hakemaan se paras lääkitys ja annostelemaan sitä itselleen sopivasti.

Forssassa ja Riihimäellä ovat puhdistusautot liikkuneet ripeästi jo tällä viikolla. Hämeenlinna odottaa kevätsiivouksen alkamista ensi viikonvaihteen yli. Riihimäellä puhdistetaan ensin keskustan kadut, tämän jälkeen kevyen liikenteen väylät ja viimeiseksi sisääntulotiet.

Lähteet: Yle Häme / Eeva Hannula

Lue seuraavaksi