WWF:n tavoitteena kalakannan elinvoimaisuuden parantaminen

WWF:n taannoin julkaisema kuluttajan kalaopas kehottaa välttämään muun muassa merilohen ja vaellussiian syömistä. Tämä ärsyttää kalastajia, mutta WWF:n tavoitteena on palauttaa kalakannan elinvoimaisuus.

kalat

Maailman luonnonsäätiö WWF on julkaissut kuluttajan kalaoppaan, joka jaottelee kalat kolmella eri värillä. Vihreän listan kalat ovat parhaita ja suositeltavia valintoja, keltaisen listan kalojen ostoa tulisi harkita ja punaisen listan välttää.

WWF:n suojeluasiantuntija Matti Ovaskan mukaan tarkoituksena ei ole ollut tehdä kalastajille kiusaa, vaan oppaan suositukset annetaan ympäristöperustein.

- Niissä katsotaan kalakannan kokoa, lajin uhanalaisuutta, pyynnin kestävyyttä ja kyseisen kalalajin kannan hallintaa. Mutta ymmärrän toki sen, että kalastajat ja kalastuskunnat ovat tuohtuneita suosituksiimme.

- Pitkällä tähtäimellä se on myös kalastajien ja kalastuskuntien etu, että kannat saadaan elinvoimaisiksi. Sitä kautta saaliskalatkin voisivat lisääntyä luonnollisesti, eikä istutuksiin tarvitsisi käyttää niin paljon rahaa, pohtii Ovaska.

Ovaska muistuttaa, että siiasta ainoastaan vaellussiika on saanut punaisen värin. Tämä johtuu siitä, että vaellussiika on erittäin uhanalainen Suomen virallisen uhanalaisarvion mukaan.

- Tällä hetkellä suurin osa vaellussiikasaaliista on liian pientä kalaa, eli se ei ole vielä päässyt lisääntymään kertaakaan, Ovaska perustelee.

Ovaska painottaa, että kalastuksessa pitää noudattaa niitä ohjeita ja suosituksia, joita on saatavissa. Kalastus pitää järjestää sen mukaan. Ovaskan mukaan tavoitteena on, että kalakannan elinvoimaisuus saadaan palautettua.

- Uhanalaisten kalalajien kohdalla meidän ensisijainen tavoite on se, että kannan elinvoimaisuus palautetaan tai sitä ainakin parannetaan.

Lähteet: Yle Kymenlaakso / Mari Pekkanen