1. yle.fi
  2. Uutiset

Maankaltaisia planeettoja voi olla Linnunradassa jopa miljardeja

Maankaltaisia planeettoja on pelkästään Linnunradassa kymmeniä miljardeja, arvioi kansainvälinen tutkijaryhmä. Auringon läheisessäkin avaruudessa niitä on mahdollisesti sata.

tiede
Taiteilijan näkemys auringonlaskusta maata muistuttavalla Gliese 667 Cc -planeetalla.
Taiteilijan näkemys auringonlaskusta maata muistuttavalla Gliese 667 Cc -planeetalla. Lähinnä planeettaa oleva tähti on Gliese 667 C ja kaksi sen oikealla puolella olevaa tähteä Gliese 667 A ja Gliese 667 B.L. Calçada / ESO

Euroopan eteläisen observatorion ESO:n tutkijaryhmän mukaan Maata suuremmat kiviplaneetat ovat hyvin yleisiä elämänvyöhykkeillä, jotka ympäröivät himmeitä punaisia tähtiä. Linnunradan tähdistä neljä viidesosaa on ns. punaisia kääpiöitä.

Punaiset kääpiöt ovat himmeitä ja viileitä Aurinkoon verrattuna, mutta ne ovat hyvin yleisiä ja elävät pitkään.

ESO:n tutkijaryhmä teki havaintonsa Chilessä La Sillan teleskoopin spektrograafin keräämistä tiedoista. Havainnot tarkoittavat, että noin 40:ää prosenttia punaisista kääpiöistä kiertää supermaapallo asuttavalla vyöhykkeellä, jolla voi esiintyä nestemäistä vettä, sanoo tutkimusryhmän johtaja Xavier Bonfils.

Ryhmä kartoitti eteläiseltä taivaalta 102 punaisen kääpiön otosta kuuden vuoden aikana. Ryhmä löysi yhdeksän ns. supermaapalloa, joiden massa on yhden ja kymmenen Maan massan välillä.

- Koska punaiset kääpiöt ovat niin yleisiä - niitä on Linnunradassanoin 160 miljardia - päädymme hämmästyttävään tulokseen, että pelkästään omassa galaksissamme on kymmeniä miljardeja tällaisia planeettoja, sanoo Bonfils.

Arvion mukaan alle 30 valovuoden etäisyydellä Auringosta tällaisia supermaapalloja on noin sata.

Seuraavaksi ryhmä aikoo etsiä supermaapalloja, jotka kulkevat isäntätähtensä poikki Maasta katsottuna. Tällaisten löytyminen antaa mahdollisuuden tutkia planeetan kaasukehää ja etsiä elämän merkkejä.

Lähteet: Yle Uutiset

Lue seuraavaksi