Hyppää sisältöön

Kokkolan Aikapankin apua arastellaan vielä

Viime kesästä lähtien toimineen Kokkolan Aikapankin alkukuukaudet ovat olleet varovaisia. Palvelua käyttää vain muutama ihminen kuukaudessa. Syksyllä suursuosion vaihtopiirissä saavutti sienten tunnistaminen ja neuvonta-apu.

Kuva: Mika Kanerva

Naapuriapua verkossa tarjoavalla aikapankilla on 85 jäsentä. Eniten tarjolla on kotipalveluita eli siivous-, leivonta-, lasten ja lemmikin hoitoapua. Listasta löytyy myös asiointiapua, kuten kaupassa käyntiä sekä ompeluopetusta, käsitöiden tekemistä ja lumitöitä.

Aikapankin nettipalvelujen ylläpitäjän Pauliina Savolaisen mukaan kasvottomuus jarruttaa järjestelmän vakiintumista

- Kun ei tiedetä, kuka siellä palvelutarjouksen takana on, niin kyllä se ihmisiä pelottaa.

Tarjoukset löytyvät netistä

Vaihtotarjouksia on kirjattu Kokkolan Aikapankin nettipalveluun kohtuullisen paljon. Kuitenkin yhteydenottaminen toiseen palvelun tarjoajaan on ollut nihkeää. Vieraalta ihmiseltä avun pyytäminen on osoittautunut melko vaikeaksi.

- Tarvittaisiin varmaan sellasia aktivointitilaisuuksia, jossa vaihtopiirin jäsenet voisivat kasvotusten tavata. Myös aktiivinen ydinporukka kokoontumisten masinoitiin auttaisi asiaa, Savolainen pohtii.

Aikapankin jäseneksi pääsee kirjautumalla Aikapankin nettisivuille ja tarjoamalla palveluita. Sivuille voi tehdä myös vaihtopyyntöjä, jos tarvitsee jotain tiettyä "täsmäapua".

Innokkaimpia aikapankin käyttäjiä ovat eläkeläiset ja kotiäidit.

- Heillä on selvästi eniten aikaa ja innostustakin ryhtyä tällaiseen. Itse sain viime kesänä vaihtopiirin kautta raparperia eräältä eläkeläiseltä ja vanhempi nainen ompeli minulle myös oivat verhot, Savolainen muistelee.

.
.