Viikon väite: Heikentääkö kuntien valtionosuuksien leikkaaminen kuntalaisten palveluita?

Kansanedustajat Tapani Tölli (kesk.) ja Sari Sarkomaa (kok.) väittelivät siitä, heikentääkö kuntien valtionosuuksien leikkaaminen kuntalaisten palveluita. Hallitus päätti kehysriihessä leikata valtionosuuksia nettomääräisesti 240 miljoonalla eurolla.

talous
Sari Sarkomaa ja Tapani Tölli

Töllin mukaan leikkauspäätös tulee heikentämään kuntien mahdollisuuksia peruspalveluiden järjestämiseen ja kasvattaa kuntien välisiä eroja.

- Se suoraan kohdistuu kansalaisten yhdenvertaisuuteen. Tämä on erittäin vakava asia, koska tämä on nyt useampi kerta hyvin lyhyen ajan sisällä, hän sanoi.

Sarkomaa sanoi pitävänsä hyvänä, että Suomen velkaantuminen saadaan kehyspäätöksen myötä taitettua, vaikka se tarkoittaakin säästöjä.

- Nyt on todella tärkeää, että kun kunnilla on hieman vähemmän rahaa tulevaisuudessa käytössä, niin myöskin viedään ripeästi eteenpäin kuntauudistusta ja palvelurakenneuudistusta. Niin että tulevaisuudessa saadaan vähemmällä enemmän, hän sanoi.

Tölli sanoi, että kaikki ymmärtävät säästämistarpeen, mutta kysymys on säästöjen kohdentamisesta. Hän sanoi monen oikeusoppineen varoittaneen, ettei talouden kiristämistä saa käyttää vauhdittamaan kuntarakenneuudistusta.

Sarkomaan sanoi pitävänsä hyvänä sitä, etteivät kunnat ole riippuvaisia valtionosuuksista vaan ovat vahvoja ja elinvoimaisia.

Tölli ja Sarkomaa kuuluvat molemmat eduskunnan valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaostoon, ja Sarkomaa on sen puheenjohtaja. Tölli puolestaan on entinen kuntaministeri.

Lähteet: Yle Uutiset