Klubitalo etsii paikkaansa

Nuorten ystävät -yhdistysetsii Kajaanin tulevan klubitalon paikkaa. Klubitalon tarkoituksena on auttaa erityisryhmiä työllistymään ja saamaan rytmiä elämään ja ratkaisuja ongelmiin.

Kajaani

Nuorten Ystävät -yhdistys perustaa Raha-automaattiyhdistyksen avustuksella Klubitalon Kajaanin lisäksi myös Rovaniemelle. Oulun klubitalo on jo avattu.

Elokuussa avattava matalan kynnyksen talo tarvitsee noin 300 neliön tiloja keskustan lähistöltä, sanoo kehittämispäällikkö Lea Nikula Nuorten Ystävät -yhdistyksestä.

- Neuvotteluja käydään parhaillaan Kajaanin kaupungin kanssa. Jos ne eivät tuota tulosta, käännymme yksityisten puoleen paikan löytämiseksi. Meillä on nyt 4 kuukautta aikaa etsiä tiloja ja henkilöstöä sekä tutustua muiden toimijoiden työhön, ettei lähdetä kenenkään kanssa päällekkäistä työtä tekemään.

Klubitaloja on jo 22 paikkakunnalla. Ne on aloitettu pääosin raha-automaattiyhdistys RAYn rahoituksella. Kajaanin, Oulun ja Rovaniemen talot ovat saaneet rahoituksen viideksi vuodeksi. Tarkoitus on saada toiminta pysyväksi, sanoo Nikula.

- Viidessä vuodessa on tarkoitus vakiinnuttaa toiminta. RAYn rahoituksen lisäksi tarvitsemme vielä kuntarahoitusosuutta. Kajaanissa tämä on pitkälle järjestynyt Virta-hankkeen avulla. Sieltä tulee meille yksi työntekijä vuodeksi.

Kaikkiin ongelmiin etsitään ratkaisu

Kaikkiaan talo työllistää alkuun neljä työnohjaajaa. Vaikka toiminta on suunnattu erityisryhmille, ei ovelta käännytetä ketään.

- Me lähdemme kehittämään tätä kaikille vammaisille, osatyökykyisille ja eläkkeellä oleville ihmisille, jotka haaveilevat ja haluaisivat kokeilla työntekoa ja päästä kiinni työelämään vaikka osa-aikaisesti sen eläkkeen päälle. Monet eläkkeensaajat esimerkiksi haluavat mennä TE-toimistoon tai sosiaalitoimistoon. Saumaton yhteistyö alueella on yksi edellytys, että saamme oikeat ihmiset sinne taloon, sanoo Nikula.

Klubitalon periaatteena ovat matalat kynnykset ja osallistujien oma suunnittelu. Rytmin löytäminen elämään on oleellista.

- Sinne saa tulla aamulla kahdeksalta ja olla neljään asti, mutta saa tulla myös iltapäivällä, jos ei ole rytmi kääntynyt vielä oikeaksi. Siellä tehdään talon töitä, siellä pitää siivota ja siellä laitetaan ruokaa, kaikkea mitä talon ylläpitoon kuuluu.

Tavoitteena on löytää klubin jäsenten ongelmiin joku ratkaisu, olivatpa ne millaisia tahansa, sanoo Nikula.

- Ammattilaiset eivät suunnittele päivittäistä toimintaa vaan se muotoutuu ajan myötä, riippuen siitä, mitä nämä ihmiset toivovat ja tarvitsevat. Kynnys tulla on matala, sinne saa tulla aluksi vaikka vain kerran viikossa. Pikkuhiljaa, kun tulee tutuksi, voi lähteä ratkomaan ongelmia ja ohjaamaan näitä ihmisiä yhteiskunnan tarjoamien palvelujen pariin.

Lähteet: Yle Kainuu