1. yle.fi
  2. Uutiset

Helsinki aloittaa katujen kevätpesun ensi viikolla

Sepeliä, hiekoitushiekkaa ja lumikasoja on poistettu kaduilta jo parin viikon ajan. Pölyntorjunnan viimeistely tehdään vielä kadut pesemällä.

Kotimaan uutiset
Lakaisukone
YLE

Siivottavaa on noin 2500 kaistakilometriä ja urakka jatkuu toukokuulle asti. Katujen kevätsiivouksen eteneminen riippuu säistä. Katujen tehokas puhdistus onnistuu vasta, kun lumi ja jää ovat sulaneet pois katujen reunoilta.

Tänä keväänä puhdistuksessa testataan lähemmäs kymmentä uutta pölyn ja epäpuhtaudet imevää laitetta. Uuden laitteiston käyttöönotto on kuitenkin hidasta korkeiden kustannusten vuoksi.

Siivottavaa hiekoitussepeliä on levitetty menneen talven aikana kaduille normaali määrä, noin 2500 kuormaa. Siivouksen jälkeen sepeli käytetään maarakennustöissä.

Katujen puhdistusaikataulut julkaistaan netissä. Lisäksi aikataulut voi tilata tekstiviestipalveluna. Palvelusta toivotaan apua myös allergikoille.

Kantakaupungin jalkakäytävät kiinteistöjen vastuulla

Jalkakäytävien puhdistaminen on kantakaupungissa kiinteistöjen vastuulla, esikaupunkialueilla ja Etu-Töölössä kaupunki huolehtii niistäkin. Kiinteistöt voivat lakaista hiekoitussepelin jalkakäytävältä ajoradan reunaan, josta kaupunki siivoaa sen pois ajoradan puhdistuksen yhteydessä. Siivotulle ajoradalle hiekkaa ei pidä enää lakaista.

Helsingin ympäristökeskus muistuttaa, ettei hiekkaa saa puhdistaa kadulta lehtipuhaltimella. Helsingin kaupungin järjestyssäännöt kieltävät lehtipuhaltimen käytön pölyhaittojen takia.

Monissa taloyhtiöissä hiekkapuhaltimet kuitenkin hurraavat parhaillaan kielloista huolimatta. Asiasta voi tehdä ilmoituksen Helsingin ympäristökeskukseen, joka voi huomauttaa puhaltimen väärinkäytöstä.

Lähteet: YLE Helsinki

Lue seuraavaksi