Pääsiäislampaalla on herkullinen historia

Jeesuksen viimeisen aterian tapaan moni nauttii pääsiäisenä lammasta. Pääsiäisen ja lampaan kristillinen historia ulottuu kauas. Lahden ortodoksisen seurakunnan lammasperinne on kirkkoherran istuttama.

lammas

Lammas kuuluu nykyään monen suomalaisperheen pääsiäispöytään, mutta alunperin lampaansyönti on ollut juutalaisten perinne.

- Juutalaiset viettävät pääsiäistä Egyptin orjuudesta vapautumisen muistoksi, ja siinä perinteessä tapana on ollut teurastaa pääsiäiskaritsa, kertoo Lahden ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Aki Leskinen.

Kristillisessä pääsiäisessä lampaan yhdistäminen juhlaan juontaa juurensa kreikkalaiseen kulttuuriin ja Välimeren ruokapöytiin.

- Kreikkalaisessa perinteessähän ei ole pääsiäistä ilman lammasta, se on ihan ehdoton. Uskoisin, että kun matkustaminen Kreikkaan on yleistynyt, sitä kautta lammaskin on tullut yhä useampien suomalaisten ortodoksien pääsiäiseen.

Slaavilainen perinne ei Leskisen mukaan tunne lammasta pääsiäisruokana.

- Venäjällä ei edelleenkään syödä lammasta pääsiäisenä.

Suomessa tuore perinne

Evankelis-luterilaisessa perinteessä pääsiäislammas myös tunnetaan. Eläin liittyy Jeesuksen viimeiseen ateriaan opetuslasten kanssa ennen ristinkuolemaa, ja apostoli Paavali vertasi Jeesusta pääsiäislampaaseen. Paavalin opetuksen mukaan pääsiäinen merkitsee kristitylle vapautumista synnin vallasta.

Perinne on joiltain alueilta unohtunut, mutta lammas on viime vuosina tehnyt paluun luterilaisiin ruokapöytiin.

- Omallakin kohdalla perinne on tuore, eihän Suomessa ollut esimerkiksi 60-70-luvuilla lammastiloja, ainakaan Itä-Suomessa, mistä itse olen kotoisin, Leskinen toteaa.

Viime vuonna Suomessa syötiin lampaanlihaa yhteensä 3,7 miljoona kiloa, mikä on 27 % edellisvuotta enemmän. Lihatiedotuksen tilastojen mukaaan kulutus oli aiempien vuosien tapaan suurimmillaan pääsiäisenä, jolloin se oli kolminkertaista normaaliin verrattuna.

Lahden ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Aki Leskisellä on suosikkiresepti lampaalle.

- Tuore lammas marinoidaan oliiviöljyssä, sitruunassa ja rosmariinissa. Haudutetaan hyvin uunissa. Lisukkeeksi uuniperunaa, salaattia ja tsatsikia.

Lähteet: Yle Lahti