Finnairin johto tulilinjalla yhtiökokouksessa

Finnairin yhtiökokouksessa kuultiin monia tiukkasanaisia puheenvuoroja, joissa kritisoitiin yhtiön johdon joutumista palkitsemis- ja asuntokohujen keskelle. Yhtiön toimitusjohtaja Mika Vehviläinen pyysi suoraan anteeksi osakkeenomistajilta viimeisten kahden kuukauden turbulenssia. Myös hallituksen puheenjohtaja Harri Sailas pahoitteli kohuja.

talous
Finnair board member Harri Kerminen, CEO Mika Vehviläinen and chair Harri Sailas at last spring's annual general meeting.
Finnairin hallituksen jäsen Harri Kerminen (vas.), toimitusjohtaja Mika Vehviläinen ja hallituksen puheenjohtaja Harri Sailas kokoussalissa hetki ennen yhtiökokouksen alkua.Yle
Finnair board member Harri Kerminen, CEO Mika Vehviläinen and chair Harri Sailas at last spring's annual general meeting.

Lukuisia kriittisiä puheenvuoroja käyttänyt osakkeenomistaja Pekka Jaakkola kysyi yhtiökokouksessa johdon sitouttamiseen käytettyjen ns. stay-bonusten perusteista. Hän muistutti, että Finnairin hallitus vastaa yhtiön toimitusjohtajasta, mutta toimitusjohtaja voi myös itse päättää jatkostaan.

Osakkeenomistaja Marko Kokkala halusi puolestaan Finnairin hallituksen nimeävän 18 stay-bonuksen saanutta johtajaa. Yhtiö ei kuitenkaan henkilötietolakiin vedoten voi julkistaa nimiä.

Myös lakimies Ilkka Salama Espoosta vaati suoraan Vehviläisen eroa.

- Olen sitä mieltä että toimitusjohtaja Vehviläinen pitäisi vapauttaa tehtävistään. Tässä tilanteessa hänen on mahdotonta jatkaa neuvotteluja säästöistä henkilöstön kanssa, Salama sanoi ja jatkoi Finnairin toimitusjohtajaa kiinnostavan näköjään kaikkein eniten omien taskujen täyttämisen.

- Ainoa syy ostaa Finnairin osakkeita, on se, kun sai niin halvalla, Salama päätti ja sai raikuvat aplodit yhtiökokouksen yleisöltä.

Martti Waltasaari taas kysyi, miten on mahdollista, että suuret johtajat ja päättäjät kertovat aina, että on toimittu lain mukaisesti.

- Eikö ole enää etiikkaa ja moraalia? hän tiedusteli.

Myös työntekijöiden huoli nousi selvästi esiin. Nina Ruuttu arvosteli yhtiön johtoa siitä, että se on lähettänyt työntekijöille sähköposteja joissa pyydetään unohtamaan mielipaha ja menneet.

Lähteet: Yle Uutiset