Hyppää sisältöön

Halonen kiistää syytteet salassapitovelvollisuuden rikkomisesta

Elokuvaohjaaja Arto Halonen kiistää Mediuutisissa esitetyt väitteet, joiden mukaan hänen ohjaamansa Prinsessa-elokuva olisi rikkonut potilaan tietojen salassapitovelvollisuutta. Halonen syyttää Mediuutiset-verkkolehteä skandaalihakuisesta uutisoinnista.

Prinsessa-elokuvan ohjaaja Arto Halonen pitää Mediuutisten toimintatapaa käsittämättömänä.

- Mielestäni Mediuutisten uutisointi on käsittämättömän sensaatiohakuista ja hämmentävää. Minkälaista journalistiikkaa se on, kun kukaan ei ole ollut asiasta meihin yhteydessä?, Halonen kysyy.

Ohjaajan mukaan tapauksessa on sotkettu keskenään kaksi asiaa. Hän huomauttaa, että hänen ohjaamansa elokuva ei perustu Ilkka Raitasuon kirjaan Kellokosken prinsessa, jonka sisältämiä tietoja Etelä-Suomen aluehallintoviraston huomautus koskee. Mediuutisissa väitettiin elokuvan perustuvan kyseiseen kirjaan, mutta Halosen mukaan elokuvan tausta-aineisto koostuu julkisista tiedoista, joita on julkaistu muun muassa Helsingin Sanomissa.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto antoi viikko sitten huomautuksen potilaan tietojen salassapitovelvollisuuden rikkomisesta. Huomautuksen saivat entinen mielisairaanhoitaja Ilkka Raitasuo ja entinen ylilääkäri Ilkka Taipale. Raitasuon kirjoittama kirja Kellokosken Prinsessa perustui tietoihin, jotka hän oli saanut Taipaleelta.

Mediuutisten uutisoima päätös koskee Kellokosken sairaalan entistä potilasta Anna Svedholmia. Ilkka Raitasuo on aiemmin sanonut, että Svedholmia koskevien tietojen keräämisellä oli potilaan suostumus. Aluehallintaviraston mukaan suostumus ei kuitenkaan riitä, jos hän ei terveydentilansa takia kykene arvioimaan annettavan suostumuksen merkitystä.

.
.