1. yle.fi
  2. Uutiset

Pekkarinen: Fennovoima jäihin ilman jäteratkaisua

Entinen työ- ja elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) toteaa, että Fennovoiman ydinvoimahanke menee jäihin, jos Fennovoima ei pääse ratkaisuun loppusijoituksesta.

talous

- Fennovoiman on löydettävä ratkaisu yhteistyössä ydinjäteyhtiö Posivan kanssa tai rakennettava itse luolastonsa. Jos jompikumpi ratkaisuista ei tule kyseeseen, on selvää, että Fennovoimalle ei ydinvoimalaitosta Suomeen nouse, Pekkarinen toteaa A-studiolle.

Fennovoimalla on aikaa vuoteen 2016, jolloin se hakee rakennuslupaa ydinvoimalalle. Siihen mennessä ydinjätteen loppusijoituksesta täytyy olla selvyys.

Työ- ja elinkeinoministeri Jyri Häkämiehen (kok.) mukaan valtio voi tarvittaessa pakottaa Posivan ottamaan Fennovoiman jätteet. Häkämiehen nimittämä työryhmä pohtii parhaillaan loppusijoituskiistaa.

Häkämiehen mukaan nyt selvitetään sitä, voiko Posivan Onkaloa laajentaa. Ministerin mukaan kyseeseen ei tule se, että Fennovoima käyttäisi esimerkiksi Loviisa 3:lle varattuja tiloja.

- Minultakin on kyselty, onko mahdollista, että Fennovoimalle myönnettäisiin Loviisa 3:lle varatut tilat. Tämä ei ole mahdollista. Lähtökohta näissä selvityksissä on se, että Eurajoelle Posivan luolaan tulee sekä Loviisan nykyisen kahden että kolmannen ydinvoimalan jätteet. Fortumin intressit eivät tässä vaarannu, Häkämies sanoo.

Lähteet: Yle Uutiset

Lue seuraavaksi